Чотири оборонні підприємства скаржаться на провал державного замовлення

Протягом 2020 року відразу кілька державних оборонних підприємств поскаржилися в уряд на відсутність фінансування таємних військових проєктів у рамках оборонного замовлення Міністерства оборони України.

Про це повідомляє мережа  громадських організацій, які виступають за реформу державного оборонного замовлення: StateWatch, НАКО і Проєкт реформи оборонних закупівель, передає Цензор.

У кінці минулого року Павлоградський хімічний завод, який виробляє спорядження ракетних двигунів, повідомив у РНБО, що Міноборони ігнорує виконання Указу Президента № 59/2020 щодо створення нових видів ракетного озброєння та боєприпасів. Зокрема МОУ невчасно прийняло рішення із замовлення виробництва ракетних комплексів "Вільха", "Вільха-М", "Гром" та інших.

На хімзаводі наголосили, що не можуть отримати фінансування від міністерства, а тому унікальні виробничі потужності підприємства простоюють, а фаховий персонал звільнений.

За результатами фінансового звіту за 2020 рік Павлоградський хімзавод отримав 156,8 млн грн чистих збитків.

Запорізьке держпідприємство "Радіоприлад", що спеціалізується на виробництві радіоапаратури для ЗСУ, у листі до уряду повідомило, що не має прямих контрактів з Міністерством оборони в межах державного оборонного замовлення. Натомість має лише субпідряд від Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені O.O. Морозова, яке виготовляє БТР-4Е для армії. Однак через незавантаженість та несвоєчасні виплати від ХКБМ, яке своєю чергою не може вчасно отримати виплати від Міноборони, "Радіоприлад" не здатний гарантувати системну роботу.

На кінець року дебіторська заборгованість ХКБМ перед "Радіоприладом" становила 4,9 млн грн.

Львівський державний завод ЛОРТА, що виробляє апаратуру зв’язку спецпризначення, протягом минулого року не міг отримати від Міноборони фінансування за замовлену продукцію, на виробництво якої завод витратив власні обігові кошти у сумі 25 млн грн.

Група підприємств Держкосмосу повідомила уряду, що програма "Виробництво військових транспортних засобів" за 2020 рік була профінансована лише на 25%. Зокрема, відсутнє оборонне замовлення на виробництво нових танків "Краб" і "Булат".

Громадські організації наголошують, що оприлюднили лише наявну інформацію проблеми фінансування військових проєктів Міністерством оборони України. Цей список не є вичерпним, адже вся інформація про державне оборонне замовлення залишається під грифом таємно, оскільки два міністерства – Мінстратегпром та Міноборони – не змогли запровадити Закон України "Про оборонні закупівлі".

Натомість державне оборонне замовлення у 2020 і у 2021 роках затверджувалося урядом з істотним запізненням на 4–5 місяців. Через це державні оборонні підприємства залишалися без належного фінансування.

Нагадаємо, реформа державного оборонного замовлення, як неефективної процедури фінансування модернізації озброєння ЗСУ, мала бути замінена на систему конкурентних відкритих процедур, передбачених законом "Про оборонні закупівлі". Останній мав посилити цивільний контроль за ефективністю бюджетних витрат Міноборони відповідно до практик у країнах НАТО.

армія оборона виробництво держава

Знак гривні
Знак гривні