На Широкому Лані випробовують «Богдану»

Як стало відомо Defense Express, на полігоні Широкий Лан почалися випробування 155-мм САУ "Богдана". З неї вже здійснено понад 50 пострілів. Інші деталі випробувань поки залишаються невідомими – до їхнього завершення і підсумкових оцінок.

Попередні випробування проходять за участю і під контролем представників Міноборони, яке тривалий час чекало на готовність розробників до цього заходу.

Українська самохідна артилерійська установка 2С22 "Богдана" калібром 155-мм розробляється на підставі спільного рішення Міністерства оборони України та публічного акціонерного товариства "Краматорський завод важкого верстатобудування" в рамках дослідно-конструкторської роботи за державним оборонним замовленням з лютого 2016 року.

Вперше український зразок показали 14 липня 2018-го, а вже 24 серпня того ж року САУ 2С22 "Богдана" могли побачити всі охочі під час військового параду на честь Дня Незалежності України. Попередньо передбачалось, що ДКР "Богдана", на яку вже витрачено 140 млн грн, буде завершена у 2020 році.

Темп розробки було втрачено, зокрема, через проблеми з закупівлею боєприпасів і подолання бюрократичних перешкод. Наслідком стали судові "розборки" між заводом і Міноборони щодо зриву термінів виконання ДКР.

У вересні 2020-го було отримано рішення апеляційного суду, що зрив графіку випробувань "Богдани" відбувся не з вини підприємства – а з огляду на брак необхідних боєприпасів. У листопаді 2020 року за підсумками судових рішень Міноборони погодилось укласти додаткову угоду на продовження дії контракту без застосування штрафних санкцій.

Детальніше на Дефенс Експрес

виробництво миколаївщина армія зброя донеччина

Знак гривні
Знак гривні