Добірка фото з акції на Подолі проти поліцейського свавілля. Чому вона відбувалася?

Як пройшла акція: підсумок.

У чому причина акції

За словами організаторів, поліція постійно переслідує культурних діячів на Подолі. Організатори наводять приклади:

"15-го травня о 21:00 близько 50 озброєних «правоохоронців» вдерлися на територію арт-кластеру на Нижньоюрківській 31 та зірвали два заходи — у клубі Closer та у Mezzanine. Обидва заходи відбувалися згідно з карантинними нормами й у дозволений час. «Правоохоронці» вдарили, поваливши на землю, працівника Closer, намагалися зламати двері, проводили несанкціонований обшук у закладі 2c1b, у якому не було заходів, та побили його працівника.

Також поліціянти силоміць розігнали відвідувачів бару 20FT Radio, який розташований на вулиці: ні сам бар, ні його відвідувачі не порушували жодних норм та законів. Поліцейські у відповідь на прямі запитання не змогли навести законних підстав для своїх дій.

До цього працівники поліції та члени «Муніципальної варти» неодноразово вдиралися в закритий під час карантину клуб 2c1b, застосовували спецзасоби проти працівників і працівниць. Найбільш кричущим випадком став напад у ніч з 5 на 6 грудня 2020-го на художників, які знаходились всередині закритого клубу Otel’. Члени «Муніципальної варти» вибили двері у приміщення і, побачивши там лише двох людей, почали їх бити й принижувати.

Хоча перші напади «правоохоронців» на Нижньоюрківську, 31 сталися ще у 2015-му, у 2020–2021 рр. вони відбуваються набагато частіше, ніж будь-які публічні заходи в культурного осередку. Окрім закладів Нижньоюрківської, страждає і Keller Bar: увечері 27-го листопада 2020-го 70 поліціянти зламали ворота і двері закладу, вклали обличчям в підлогу відвідувачів, частину з них били та роздягали. Без складання протоколу було обшукано всіх відвідувачів заходу. Нагрудні камери було ввімкнено тільки по приїзду адвоката, силовики поїхали о 5-й ранку, так нікого і не затримавши.

В бар «Хвильовий» поліцейські приходять та зривають заходи щодня. В бару вже є кілька десятків протоколів та десяток виграних судів. Найбільш гучний зрив відбувся 25-го червня 2020 року, коли спецпризначенці зірвали лекцію про поліцейське свавілля в рамках заходу від KyivPride.

У ніч з 18 на 19 травня спецпризначенцями на перехресті Кирилівської та Мильного провулку було побито та незаконно затримано Дмитра Бугайчука — засновника гурту «Дичка» та учасника арт-кластеру Кирилівська 47Б. Дмитра побили, поклали обличчям в асфальт, душили коліном та протримали в кайданках без складання протоколу три години, не даючи витерти кров і не надаючи першу допомогу, бо «він підозріло виглядав». Побиттям займався екс-беркут Владислав Іоанно (номер жетону 36774), який у минулому вже неодноразово нападав на людей під час виконання службових обов’язків.

Співробітники культурних закладів, які ставали жертвами силовиків, неодноразово подавали скарги до правоохоронних органів. Однак, насильство над культурною спільнотою не вщухає, і стати його жертвою можна не лише на території закладів дозвілля. Неправомірні дії поліції стосуються усіх, хто гуляє по Подолу та виглядає в очах «правоохоронця» неформально. Неправомірні обшуки, підкидання наркотиків, вимагання хабарів, побиття та перевищення обов’язків стали основною діяльністю поліції".

Чого вимагають протестувальники

Головна мета — НЕГАЙНЕ ЗВІЛЬНЕННЯ начальника Подільського управління поліції Василенка Павла Юрійовича.

ВАСИЛЕНКО ПАВЛО ЮРІЙОВИЧ, очільник Подільського відділу поліції не заслуговує на довіру. Він несе пряму відповідальність за всі сафарі на людей на Подолі, рейди, зловживання, насильства поліції, незаконні затримання, влаштовані провокації та розбиті голови. Саме він тривало саботує роботу підпорядкованого йому управління, приховує вчинені працівниками його відділення злочини.

Саме Павло Василенко відповідальний за створення Полку особливого призначення «Київ», які за останній місяць відзначилися на Подолі особливою жорсткістю та фізичним насиллям. Цей полк було створено на базі колишнього беркута: станом на 2018 рік з 486 працівників 183 служили в «Беркуті» (bit.ly/berkuta).

фото з фб Максима Лижова
фото з фб Максима Лижова
тут і далі фото Віталія Ковальчука для НВ
тут і далі фото Віталія Ковальчука для НВ

насильство протест київ поліція

Знак гривні
Знак гривні