Експосол США: рішення адміністрації Байдена щодо «Північного потоку-2» – катастрофа (ВІДЕО)

Колишній посол США в Україні Джон Гербст: «Я думаю, що рішення щодо Північного потоку – це катастрофа. Через це політика адміністрації Байдена виглядає непослідовною та слабкою».

Чотири кораблі, п‘ять організацій та одна особа, які беруть участь у проєкті «Північний потік-2», фігурують у новому санкційному переліку, поданому Державним департаментом до Конгресу США, згідно з вимогами закону Про захист європейської енергобезпеки (PEESA). Про це держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у середу, – передає Голос Америки.

Однак Держдеп вирішив надати звільнення від санкцій для німецької дочірньої компанії Газпрому Nord Stream 2 AG та її керівника Маттіаса Варніга, хоча і включив їх до санкційного переліку. Рішення про звільнення від санкцій викликало хвилю критичних зауважень від американських політиків.

Варніг, громадянин Німеччини, раніше обіймав посади в різних російських компаніях і, за повідомленнями преси, має тісні зв‘язки з Кремлем.

Ми всі можемо програти війну проти «Північного потоку-2»

«Я вирішив, що в національних інтересах Сполучених Штатів звільнити від застосування санкцій Nord Stream 2 AG та її керівника Маттіаса Варніга та офіси корпорації Nord Stream 2 AG», – заявив Блінкен.

Блінкен зауважив, що опозиція з боку США до «Північного потоку-2» є непохитною.

«Сьогоднішні дії демонструють відданість адміністрації енергобезпеці Європи, що відповідає нашим намірам відбудувати відносини з нашими союзниками та партнерами в Європі, – наголосив держсекретар. – Ми продовжимо виступати проти завершення цього проєкту, який може послабити європейську енергобезпеку, а також безпеку України та східного флангу НАТО та країн ЄС».

Заяву було видано у час, коли відбувалась перша зустріч Блінкена та російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова. В Кремлі назвали повідомлення про усунення санкцій «гарним сигналом».

У Німеччині позицію Держдепу вважають «конструктивною». Міністр закордонних справ Німеччини Гейко Маас заявив журналістам у вівторок, що «це конструктивний крок, який ми із задоволенням продовжимо обговорювати з нашими партнерами у Вашингтоні».

Польща, що, як і Україна, послідовно виступає проти проєкту, висловила сподівання, що Вашингтон усе ж вживатиме рішучих заходів проти «Північного потоку-2».

«Ми продовжуємо розраховувати на те, що Сполучені Штати зроблять кроки задля зупинки побудови газопроводу «Північний потік-2». Ще не запізно», – йдеться в заяві для преси посольства Польщі у США. У відомстві заявили, що багато країн вважають цей проєкт геополітичним, «спрямованим на зміцнення позиції Росії як основного газопостачальника до Європи та заподіяння шкоди енергобезпеці України та всього регіону».

Усередині США позиція Держдепу наразилася на різку критику як політиків-республіканців, так і деяких представників керівної Демократичної партії.

Голова Комітету Сенату з міжнародних відносин демократ Боб Менендес висловився проти рішення, яке, на його думку, «створює непевність у багатьох кутках Європи»​ і закликав адміністрацію США «зірвати пластир, усунути звільнення і запровадити санкції, передбачені Конгресом». «Я не бачу, як сьогоднішнє рішення просуватиме зусилля США з протистояння російській агресії в Європі», – додав він. Менендес запитав про наступні кроки адміністрації Байдена, а також про те, що планує робити Німеччина у відповідь на «поступки США» і чи збільшить ФРН допомогу Україні та зміцнить свою позицію на підтримку України в Нормандському форматі.

Сенаторка-демократка Джин Шагін висловила розчарування рішенням Держдепу і закликала використати «всі можливі варіанти для запобігання завершенню» проєкту.

Законодавці від Республіканської партії виступили з різкими заявами.

«Це шокує, – написав твіт сенатор Тед Круз. – Відкидаючи закон США, Байден активно допомагає Путіну будувати цей трубопровід».

Сенатор Чак Гресслі запитав, чи не є теперішній крок «повторенням згубного «перезавантаження» часів Обами-Байдена?»

«Російський заступник міністра закордонних справ каже, що усунення президентом Байденом санкцій проти компанії, якою володіє Росіє і якою керує колишній представник таємної поліції Східної Німеччини допоможе нормалізувати відносини Москва – Вашингтон ... Повторення згубного «перезавантаження» часів Обами-Байдена?» – йдеться у твіті.

Оглядачі по-різному оцінили рішення адміністрації.

Колишній координатор санкційної політики Держдепу США Деніел Фрід побачив у заяві Гейко Мааса готовність Німеччини серйозно розв'язувати питання щодо «Північного потоку-2».

Позиція США стосовно цього газопроводу «не є здачею інтересів (як дехто побоюється), але є спробою виграти час, щоб напрацювати умови, які зменшили б ризики «Північного потоку-2», – пише Фрід у Twitter.

Колишній посол США в Україні Джон Гербст у коментарі NBC заявив, що позиція США щодо санкцій «демонструє, що, зрештою, протистояння Росії є менш важливим. Це справді шкодить позиції Байдена на кшталт «я жорсткий щодо Росії». Гербст раніше заявляв, що у випадку м‘якої позиції адміністрації президента США щодо «Північного потоку-2», зупинити проєкт зможуть рішення Конгресу.

Радник Гельсінської комісії США Пол Массаро зауважив у коментарі на заяву Блінкена про те, що санкції проти Nord Stream AG не відповідають американським інтересам, що в інтересах США, зокрема, є «суверенітет України, подолання корупції, боротьба зі зміною клімату, утримання розподілу влади».

Аналітик Фонду Маршалла Джош Рудольф вважає, що США рішуче виступають проти газпромівського проєкту, «але ми відбудовуємо трансатлантичні альянси, а не залякуємо чи накладаємо санкції на друзів, ми співпрацюватимемо з ними, щоб розробити пакет, який обмежить негативи». Рудольф нагадав, що з 2014 року Берлін був найважливішим союзником США з питання санкцій проти Росії.

Європа санкції росія сша газпром газ

Знак гривні
Знак гривні