Відновлювана енергія й акумулятори невдовзі потіснять викопне паливо у США

Це не значить, що викопне паливо зникне – але воно вже втрачає своє панівне становище.

Дах будівлі у Денвері (Колорадо) вкрито сонячними панелями площею майже 9 тисяч квадратних метрів: фото Hyoung Chang/The Denver Post
Дах будівлі у Денвері (Колорадо) вкрито сонячними панелями площею майже 9 тисяч квадратних метрів: фото Hyoung Chang/The Denver Post

Про це йдеться в матеріалі Wall Street Journal.

Досі джерелом енергії номер один у США є природний газ. Але ті ж компанії, що володіють ТЕЦ, натомість вкладаються в сонячні електростанції та батареї для зберігання енергії.

Десятиліття тому природний газ витіснив вугілля й потрапив на перше місце – але тепер він сам може бути витіснений більш економічними акумуляторами, які заряджаються сонячною та вітровою енергією.

38% електрики у США виробляється спаленням газу. Водночас вітрові та сонячні генератори отримують дедалі більшу частку.

Ми про це писали детальніше:


"Електрифікація всієї країни". США мають усе, щоб повністю відмовитися від викопного палива. На цьому зароблять усі

Зберігання в акумуляторах нині менш ніж 1% ринку електрики США. Проте поєднання дедалі кращих акумуляторів і відновлюваної енергетики може підірвати монополію газових ТЕЦ.

Тож газові ТЕЦ можуть стати такими активами, які "вийшли на пенсію", ще не окупивши себе, адже в них інвестували в надії на те, що приноситимуть прибуток протягом багатьох наступних десятиліть, а отже строк окупності теж довгий..

Відновлювана енергетика й ергономічніші акумулятори в останні роки стають дедалі конкурентнішими й уже не потребують субсидій чи заохочень з боку держави. А держава, одначе, продовжуватиме податкові кредити.

Детальніше на WSJ

енергетика майбутнє сша екологія

Знак гривні
Знак гривні