Медведчука не затримали, а відправили під домашній арешт

Печерський суд Києва ввечері 13 травня відправив голову політичної ради партії «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт на два місяці.

Обвинувачення просило його взяти під варту з альтернативою застави у 300 млн грн. Медведчук раніше говорив, що його рахунки заблоковані, й сам він заплатити 300 млн грн застави не зможе (хоча таку суму у своїй власності має). Водночас депутат заявив (і його однопартійці підтвердили), що має «достатньо багато друзів».

Утім, замість власне арешту, його відправили під домашній. Це повідомили під час трансляції із зали суду, передає Громадське.

Рішення, зокрема, означає, що Медведчуку заборонено залишати місце проживання до 9 липня включно. Він також має з'являтися у правоохоронні органи за викликом, носити електронний браслет і здати свій закордонний паспорт.

Після оголошення рішення суду Медведчук розповів про свої подальші плани: «Ми будемо зараз радитися з адвокатами й ухвалювати рішення щодо подальших дій. І в плані оскарження, і в плані проведення усіх слідчих дій».

Прокурори просили взяти під варту Медведчука, наголошуючи, що він може втекти від слідства й чинити тиск на інших ймовірних невстановлених фігурантів справи. Обвинувачення також наголошувало, що доказів вчинення Медведчуком злочинів достатньо, просто не всі з них уже були відкриті.

Адвокати ж наголошували на незаконності досудового слідства, зокрема НСРД. Захисники Медведчука запевняли, що їхній підзахисний не буде тікати, й сумнівалися в незалежності проведених експертиз: мовляв, вони були підконтрольні СБУ.

Під Печерським судом, де розглядалося питання про запобіжний захід Медведчуку, прийшли представники охоронних структур, пов'язаних з ОПЗЖ, а також організація «Патріоти — За життя» нардепів Іллі Киви та Віктора Чорного. Поряд напротивагу їм пікетували націоналісти з організацій «Національний корпус» та «С-14». Їх розділяли кордони поліції та Національної гвардії.

11 травня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри Медведчуку та народному депутату від ОПЗЖ Тарасу Козаку. Перед тим СБУ прийшла з обшуками до будинку на вулиці Монтажників, де Медведчук живе із сім'єю, та кількох приміщень, пов'язаних із ним.

Обвинувачення підозрює Медведчука у державній зраді (стаття 111 Кримінального кодексу; максимальне покарання — до 15 років ув’язнення) та порушенні законів та звичаїв війни (стаття 438 Кримінального кодексу; максимальне покарання — до 12 років позбавлення волі).

Зокрема, Медведчука й Козака вважають причетним до трьох епізодів: замах на розкрадання природних ресурсів України, передання секретної інформації про Збройні сили України та організація підривної діяльності.

19 лютого Рада нацбезпеки та оборони України запровадила санкції проти Медведчука та Козака. Обмеження ввели у зв'язку з розслідуванням СБУ щодо фінансування тероризму.

війна суд медведчук тероризм кремль

Знак гривні
Знак гривні