Чому стільки молодих людей стають жертвами «синдрому самозванця»? – WSJ

"Я не заслуговую заробляти/заощаджувати/витрачати так багато". "Я знаю, що рано чи пізно все провалю".

im-332741.jpg

Wall Street Journal розглядає проблему частого "синдрому самозванця", надто серед молодих людей, які вважають, ніби не гідні, якщо досягли чого-небудь.

Багато людей молодших за тридцять-сорок стикаються з "синдромом самозванця" – феноменом сумніву у власній спроможності, навіть якщо їй є зовнішні свідчення. Люди відчувають себе випадковими в певних середовищах – і цей самопринижувальний взірець поведінки впливає на якість життя, а також заважає раціонально приймати рішення, скажімо, щодо власних фінансів.

Криза 2008 року досі б'є по психіці багатьох: дехто вважає, що рано чи пізно все знову впаде. Багато молодих людей справді добре заробляє – проте постійно непокоїться, що миттєво все втратить.

Цей страх, зокрема, призводить до недовіри у власній спроможності приймати рішення.

Понад те, зростання нерівності між тими, хто, попри пандемію, зберігає фінансову стабільність, і багатьма людьми навколо, яким це не вдалося – звісно, поглиблює тривогу й у тих, у кого наразі все добре.

А крім того, виникає фінансова "провина того, хто вижив" (survivor's guilt).

Багато хто відчуває провину, що не тільки не постраждав у пандемії, а ще й почав заощаджувати більше, ніж раніше, чи виплачувати борги, купувати нарешті власне житло тощо.

"Синдром самозванця", за даними дослідження у США, відчували до 82% людей у певні періоди свого життя. "Все це надто добре, щоб бути правдою. Я ж цього не заслуговую" – приблизно такі думки виникають, і особливо часто серед тих, хто насправді перебуває у гірших початкових умовах (жінки, люди з етнічних меншин, дискримінованих груп тощо).

Наприклад, жінки культурно й історично рідше бували взірцями фінансового чи кар'єрного успіху.

Ще більше це стосується (у США) людей з темнішою шкірою.

Білі чоловіки середнього класу, навпаки, частіше з дуже раннього віку досягають успіху і вважають, що їм так і належить. Що, звісно, не означає, що їм не загрожує "синдром самозванця".

Але, коли взірців успіху з твоєї категорії значно менше – досягши його, ти вважаєш це дивом, на яке не заслуговував. І тоді є тенденція приписувати власні досягнення "везінню".

У таких випадках варто знайти когось подібного до себе, але, можливо, старшого або "просунутішого", кому ти справді довіряєш і хто не верзтиме маячню – й розпитати про їхній шлях.

Відкритіше спілкування з друзями більш схожого віку та становища також може вирівняти почуття, коли ти побачиш, що, зрештою, твої досягнення "нормальні".

Ти зможеш принаймні сказати собі: "О, знову цей синдром самозванця". Маркування почуття допомагає усвідомити й подолати його.

Детальніше англійською

криза світ суспільство фінанси пандемія психологія сша Життя

Знак гривні
Знак гривні