Чи повернеться безвіз фактично? ЄС може дозволити в'їзд вакцинованим – але в Україні буде складно

Раніше Україну не внесли до списку країн, звідки дозволено в'їзд до ЄС: забагато хворих

На фото, наданому пресслужбою губернатора штату Нью-Йорк, демонструється один із можливих шляхів реалізації «ковід-паспортів» — новий застосунок Excelsior Pass, який виконуватиме роль цифрової перепустки для підтвердження вакцинації або негативного тесту на COVID-19. Фото: NY Governor's Press Office
На фото, наданому пресслужбою губернатора штату Нью-Йорк, демонструється один із можливих шляхів реалізації «ковід-паспортів» — новий застосунок Excelsior Pass, який виконуватиме роль цифрової перепустки для підтвердження вакцинації або негативного тесту на COVID-19. Фото: NY Governor's Press Office

Єврокомісія вперше з початку пандемії рекомендувала країнам ЄС дозволити в'їзд іноземним туристам. Йдеться про те, щоб скасувати обмеження на поїздки до Євросоюзу і Шенгенської зони для мандрівників з третіх країн, які пройшли вакцинацію сертифікованими на території ЄС препаратами (до таких належить, зокрема, AstraZeneca, але не «Спутнік V»).

Розбиралося Громадське:

Що змінюється і коли можна їхати?

«Єврокомісія пропонує [державам ЄС] дозволити в'їзд на територію Євросоюзу не тільки для людей, що прибувають з країн з хорошою епідеміологічною ситуацією, але також для тих, хто отримав всі рекомендовані дози вакцини, дозволеної в ЄС», — йдеться у заяві Європейської комісії від 3 травня.

«Час відновити туризм та міжнародну дружбу», — додала очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Ініціативу Єврокомісії ще, звісно, має розглянути рада ЄС, а потім схвалити держави-члени ЄС до кінця травня, щоб її було втілено у життя. Але тут важливим є і сам факт: вперше від березня минулого року, коли кордони закрилися у зв’язку з пандемією, в ЄС заговорили про скасування обмежень на в’їзд.

Тобто якщо зараз вирушити до умовної Німеччини чи Франції з України ви могли, лишень маючи поважну мету поїздки — скажімо, якщо ви медик, водій, дипломат, сезонний працівник або фахівець з догляду, то невдовзі туристична мета теж може бути підставою для в’їзду.

Звучить оптимістично, але для України є й не надто втішні новини.

По-перше, Україна поки й не потрапляє у норму ЄС щодо «хорошої епідеміологічної ситуації». Навіть якщо Єврокомісія і збільшить поріг кількості нових захворювань на 100 тисяч населення за останні 14 днів, як обіцяє: зараз це лише 25, а має стати 100 випадків. В Україні в останні тижні квітня було понад 380 — хоча й за останній, святковий тиждень ситуація поліпшується — 140 випадків на 10 тисяч осіб.

По-друге, до ЄС хочуть дозволити пускати лише тих, хто отримав «повний комплект», тобто обидві дози вакцини від коронавірусу не менш ніж за 14 днів до в’їзду. Поки що небагато українців можуть таким похизуватися — трохи більш як 300 людей. Тим часом хоча б першу дозу отримали менше ніж 2% населення.

Важливий ще один нюанс: у Шенгені чекають не на всіх щеплених українських туристів, а лиш на тих, хто вакцинувався саме зареєстрованим у ЄС препаратом. Таких зараз чотири: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson & Johnson

Водночас індійський Covishield та південнокорейський варіант AstraZeneca, найімовірніше, теж підійдуть для Шенгену як рекомендовані до використання Всесвітньою організацією охорони здоров'я в умовах надзвичайної ситуації. 

А ось щодо китайської вакцини CoronaVac, яка використовується в Україні, ВООЗ своє рішення ще не оголосила, тому у Євросоюзі вагаються.

Та ж історія і з російським «Спутніком V» та іншим китайським препаратом Sinopharm — але ними в Україні не щеплять.

А з якими документами пускатимуть?

Зрозуміло, для в’їзду на територію ЄС вам треба буде підтвердити, що ви справді вакцинувалися. 

Яке підтвердження цьому видаватиме Україна, досі не до кінця зрозуміло. В Міністерстві охорони здоров’я України вже не перший місяць кажуть, що працюють над проєктом ковід-паспортів для тих, хто отримав другу дозу вакцини, і обіцяють, що вони будуть сумісні з європейськими — проте наразі їх не видають і конкретних часових меж для видачі теж не озвучують.

В ЄС (і не лише у ньому) вже у середині червня беззаперечною підставою для в’їзду планують зробити так званий цифровий зелений сертифікат, тобто підтвердження того, що турист здоровий. Причому не обов’язково бути вакцинованим: у сертифікаті ще може бути вказано, що його власник перехворів на COVID-19 або нещодавно зробив тест, який засвідчив відсутність вірусу. Така система уже успішно працює, наприклад, в Ізраїлі.

безвіз медицина пандемія вакцинація вакцини коронавірус єс

Знак гривні
Знак гривні