Ляшко пояснив вакцинацію громадян Китаю, а не України – «залишком» вакцин (+ВІДЕО)

«Ми розуміли, що в нас є залишок однієї тисячі доз вакцини, є звернення посольства Китаю». Але водночас він запевняє, що Китай обіцяв сприяти в отриманні китайських вакцин у майбутньому. Україна, як відомо, на самому дні за вакцинацією не лише в Європі, а й у світі:

Челендж дня. Знайди Україну на графіку вакцинацій від COVID-19 і не розізлись (ІНФОГРАФІКА)

Україна виділила 1000 вакцин Coronovac для вакцинації китайських громадян – здебільшого дипломатів і працівників дипломатичних місій. Вони роблять вакцинацію власним коштом, жодного тиску на Міністерство охорони здоров’я з боку Китаю не було, заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«При зустрічі першої партії вакцини з КНР посол звернувся до нас з проханням провести вакцинацію представників посольства і діаспори. Коли ми формуємо на оперативному штабі цільові групи, які відповідно до дорожньої карти повинні вакцинуватись, ми розглядаємо різні варіанти. Ми розуміли, що в нас є залишок однієї тисячі доз вакцини, є звернення посольства Китаю», – заявив головний санітарний лікар, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

За словами Ляшка, посольство Китаю пообіцяло сприяти Україні в якомога швидшому отримані наступних партій вакцини й збільшити українську квоту у китайських виробників, зокрема Sinovac і Sinopharm. Україна своєю чергою пріоритезувала щеплення для представників китайської діаспори.

«Вони оплачують її згідно із законодавством України, у кожному медичному закладу свої розцінки. Скільки точно зараз, не можу відповісти, в кожному пункті щеплення окрема ціна», – уточнив Ляшко.

Раніше Радіо Свобода повідомляло, що у Києві в одній із лікарень відбувалася вакцинація громадян Китаю від COVID-19, що може бути частиною китайської урядової програми. Регіональний координатор вакцинації в Києві Василь Животенюк називав іншу кількість вакцин для громадян Китаю – 1500 доз. Раніше китайські державні ЗМІ повідомляли, що кількість запланованих доз ще більша – 2800.

28 квітня видання SilkBridge.info з посиланням на джерело у Міністерстві охорони здоров’я України повідомляло, що вакцинація китайських громадян, яка почалася 26 квітня у Києві, Харкові та Одесі, проводиться препаратами, які надійшли в Україну в рамках закупівель за кошти українського бюджету. Співрозмовник видання зазначав, що таке рішення ухвалили «під сильним тиском з боку дипломатів посольства КНР». За його інформацією, йшлося про виділення 6 тисяч доз вакцини.

абзац україна вакцинація Китай

Знак гривні
Знак гривні