Барін сміловался. Держдума Росії може дозволити громадянам використовувати пилки і сокири для заготовляння хмизу

Ця новина, схожа на креатив якогось сатиричного сайту, насправді є не лише реальною, а й доленосною подією для мільйонів росіян. Депутати російської Держдуми пропонують дозволити їм збирати в лісі сушняк для пічного опалення не тільки голими руками, а й з пилками та сокирами, повідомляє сайт РБК. Зараз за таке самоуправство загрожує адміністративний штраф або й кримінальна справа.

валєжнік.jpg

Історія з хмизом – показове свідчення того, чим насправді є енергетична наддержавність Росії, про яку так любить розповідати кремлівська пропаганда. Країна номер один у світі за обсягами продажу газу за кордон має вкрай низький рівень газифікації малих населених пунктів. І покращення чекати не доводиться: країна велика, і тягнути труби в кожне село економічно невигідно. Доводиться покладатися на пічне опалення – але через значну бідність сільського населення більшості регіонів РФ у них банально нема грошей на купівлю товарних дров.

Відповідно, доводиться збирати в лісі хмиз. Російська назва «валежник» сама собою пояснює, про що йдеться – це гілки, частини повалених дерев тощо. І ця діяльність у Росії, яка аж ніяк не страждає на дефіцит лісових площ, тривалий час була заборонена. Лише у 2019 році Держдума подумала про народ і дозволила йому безплатно збирати лісовий сушняк для приватних потреб. Вважалося, що це допоможе росіянам зекономити на опаленні, а заодно і покращить санітарний стан лісу і зменшить його захаращення.

Утім, попри таку нечувану щедрість федеральної влади, місцеві адміністрації не захотіли позбуватися можливості контролювати холопів збирачів хмизу. І почали запроваджувати для них специфічні правила. Наприклад, іти до лісу по хмиз, попередньо подавши письмову заявку, і вести облік винесеного сушняку. Або обмежити його довжину до одного метра. Або заборонити заготовляти хмиз за допомогою будь-яких інструментів чи транспорту. Написав заявку, отримав дозвіл – ну то іди в ліс, ламай руками метрові палиці й неси додому на плечах чи велосипеді. А хто взяв сокиру чи схибив із розмірами – той браконьєр, якому доводиться або платити штраф, або відкупатися хабарем.

Не минуло і трьох років, як фракція ЛДПР у Держдумі звернула увагу на проблему. І у росіян з’явилася надія, що до наступного опалювального сезону вони зможуть назбирати хмизу безкоштовно. Звісно, якщо місцеве начальство не придумає інших підстав для заборони.

мезозой наросії

Знак гривні
Знак гривні