Уряду України перестали позичати гроші

За два тижні квітня Мінфін залучив внутрішніх запозичень на 2,7 млрд. План на квітень, згідно з розписом державного бюджету – 32,2 млрд, – написав у Фейсбук ексвиконувач обов'язків міністра економіки Павло Кухта.

борг.png

Далі пряма мова:

Нагадаю, план по внутрішніх запозиченнях до кінця березня виконувався повністю (100%), але план по зовнішніх запозиченнях був так же повністю провалений (0%). Тепер проблеми почалися вже і з внутрішніми запозиченнями. Це при тому, що 14 квітня має відбутися погашення ОВДП на 13,3 млрд, і зазвичай більшу частину погашень інвестори рефінансують – знову вкладають у ті ж ОВДП. Але сьогодні цього не відбулося: маємо певний відтік капіталу з державного боргу.

Враховуючи загрозу ескалації збройного конфлікту з Росією, яку ми зараз маємо, уряд мав би терміново зайнятися вирішенням бюджетних проблем. Очевидно, що зараз нам буде конче потрібен надійний доступ до фінансування – а, значить, треба пришвидшувати роботу над відновленням підмороженої програми з МВФ.

Окрім цього, варто задуматися, наскільки в принципі зліплений з "хотєлок" бюджет з вже високим дефіцитом та відсутніми пріоритетами відповідає нашій нинішній ситуації. Якщо наші головні проблеми зараз – загроза війни та подолання епідемії, то саме на них і треба спрямовувати кошти. Так само, треба мати чесну відповідь на запитання, як ми фінансуватимемо роздутий бюджет, якщо почнеться війна і в нас одночасно впадуть доходи та втратиться доступ до фінансових ринків. Сфера публічних фінансів потребує такої ж підготовки до можливого конфлікту, як і інші сфери економіки та суспільного життя.

Мушу відзначити, до речі, що росіяни це, на жаль, розуміють. ЦБ РФ приймає заходи для підвищення стійкості російської фінансової системи, а російський Мінфін активно акумулює кошти. Мене особисто ці дії дуже хвилюють – оскільки вони є не менш (а може й більш) сильним доказом підготовки до можливого конфлікту, аніж переміщення військ до нашого кордону. І ми маємо так само готуватися, а не дивитися мовчки на провалений план запозичень та розбалансований бюджет.

Шукайте, які теми просувала російська деза. Про «обострение» вони почали писати на початку лютого

бюджет-21 борг економіка

Знак гривні
Знак гривні