Шукайте, які теми просувала російська деза. Про «обострение» вони почали писати на початку лютого

Росія збирає війська на українському кордоні, а її рупори кричать про те, що Україна готує наступ на Донбасі. Для того щоб краще зрозуміти, що ж відбувається, користуйтеся одним із наших інструментів на дашборді російської дезінформації – пошуком. Він дозволяє читачам працювати з базою, що налічує сотні тисяч новин, опублікованих з травня 2019 року, й побачити на графіку, як порушувалася та чи інша тема і як про неї писали різні типи ЗМІ.

На дашборді користувачі зможуть подивитися на динаміку звичних наративів російської дезінформації в медіа (війна, Україна – «недодержава», провали у вакцинації та стримуванні коронавірусу та інші). Докладнішу інструкцію про те, як користуватися дашбордом, читайте у нашій статті.

Для особливих випадків, коли потрібно визначити рівень уваги до конкретних подій чи людей, читачі можуть скористатися пошуком. Шукати можна за конкретним словом або словосполученням. Наприклад, можна пошукати за словом «обострение».

Screenshot_2021-04-13 Свіжа деза з Росії.png

На графіку видно, що орієнтовані на Україну російські сайти почали значно частіше писати про загострення з березня 2021 року. Саме тоді Росія почала накопичувати техніку та солдатів на кордонах України.

Також щотижня ми пишемо моніторинги дезінформації, де висвітлюємо ключові теми, що порушували маніпулятори, і додаємо факти та контекст, які вони часто оминають. Читайте останній моніторинг за посиланням. Оскільки дезінформація ведеться російською мовою, тому в пошук потрібно вводити слова російською.

дезінформація

Знак гривні
Знак гривні