США призупинили використання вакцини Johnson & Johnson: у шести пацієнтів виявили тромби

Центр із контролю і профілактики захворювань (CDC) і Управління з контролю за продуктами харчування і ліками (FDA) США рекомендували тимчасово призупинити використання вакцини виробництва Johnson & Johnson, повідомляє Reuters. Рішення ухвалили після того, як у шести осіб після щеплення утворилися тромби. Йдеться про шість жінок у віці від 18 до 48 років. Одна з них померла, ще одна перебуває в лікарні в критичному стані.

джонсон.jpeg

Виявлені випадки утворення тромбів у пацієнтів, які зробили щеплення вакциною Johnson & Johnson, вкрай рідкісні, наголошується в заяві. Проте регулятори вважають, що до завершення розслідування від застосування цієї вакцини слід утриматися.

Вакцина від коронавірусу Johnson & Johnson – одна з трьох, які застосовуються для масового щеплення американців. У двох інших, Pfizer та Moderna, застосовано найновішу технологію «матричної РНК» – вони синтезовані штучно і не використовують «справжній» вірус. Натомість у вакцині Johnson & Johnson використовується так званий вірусний вектор: генетично модифікований аденовірус з вбудованим фрагментом коду коронавірусу. Цим вакцина подібна до іншої векторної вакцини – AstraZeneca. Показово, що вона теж спричиняла рідкісні побічні ефекти, пов’язані з утворенням тромбів, і її застосування теж тимчасово зупиняли.

Проблеми з вакциною Johnson & Johnson навряд чи позначаться на загальних темпах вакцинації у США. За інформацією CDC, розподілено 16 млн доз, тоді як Pfizer і Moderna – понад 100 млн кожної. Втім, для вакцинації Johnson & Johnson потрібна одна, а не дві дози. Тож були сподівання, що вона стане особливо зручною для щеплення соціально проблемних осіб, зокрема безхатьків – бо складно домогтися, щоб вони вчасно прийшли на друге щеплення. Зараз же цей план навряд чи можна буде реалізувати.

коронавірус сша вакцина

Знак гривні
Знак гривні