Від вакцин компанії, що хоче виробляти в Україні «Спутнік V», раніше помирали діти

Так, у 2012 році МОЗ України у централізованому порядку закупило вакцину проти гепатиту виробництва ПАТ «Фармстандарт-Біолік». Надалі вказані препарати були поставлені до закладів охорони здоров'я для проведення планових щеплень. Між тим, застосування вакцини призвело до численних летальних випадків – лише за офіційними даними померло понад 10 дітей.

А зарах харківська фармакологічна компанія "Біолік" звернулася до Міністерства охорони здоров'я України з проханням зареєструвати "Супутник V" – вакцину від COVID-19, розроблену в Росії. Це саме та компанія, про яку як про потенційного виробника російської вакцини постійно заявляв один із лідерів "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук.

Про це детально розповідає ВВС.

Тим часом у 2012–2013 роках від вакцини цієї ж компанії, яка на той час частково належала синові тодішньої очільниці МОЗ Раїси Богатирьової, помирали діти. Докладно про це писала Економічна правда.

Тоді ця компанія називалася "Фармстандарт-Біолік", зараз вона ж – "Біолік", це можна перевірити у профілі компанії на сайті Юконтрол.

Та сама компанія

Як пише BBC, ще кілька років тому харківський "Біолік" практично повністю належав російській фармацевтичній компанії "Фармстандарт".

У 2017 році, як повідомляв "Інтерфакс", частка акцій російської компанії в українській "дочці" зменшилася, а у 2018 році кіпрська компанія Vilkom Services Limited викупила всі майже 47% "Біоліку", які ще залишалися у російського "Фармстандарту".

Єдиним кінцевим бенефіціаром російського "Фармстандарту" з 2018 року є російський бізнесмен Віктор Харітонін. Він також є засновником російської компанії "Генериум", однієї з фірм, які виробляють російську вакцину й яка внесена в реєстраційне посвідчення вакцини як виробник.

Раніше російські медіа, зокрема російський Forbes, писали про те, що Віктор Харитонін та Віктор Мартін, акціонер Vilkom Services Limited, дружать.

Позиція МОЗ

Позиція Міністерства охорони здоров'я і загалом української влади з моменту появи інформації про російську вакцину "Супутник V" лишалася незмінною: Україна не планує закуповувати чи виробляти її, оскільки вона не ліцензована і навіть не пройшла третю фазу клінічних досліджень.

Однак виникає питання, чи існуватимуть перешкоди для появи російської вакцини в Україні після завершення третьої фази досліджень.

абзац медведчук росія пандемія медицина вакцини коронавірус скандал

Знак гривні
Знак гривні