Кілька країн призупинили вакцинацію AstraZeneca через підозри випадків тромбозу. Медагенція ЄС: підстав нема

Вакцинацію призупинено до кінця розслідування, чи взагалі пов'язані ці випадки з вакциною. AstraZeneca не знайшла доказів тромбозу від щеплення.

Як повідомили в уряді Нідерландів, застосування вакцини AstraZeneca призупиняється до 29 березня як запобіжний захід.

Ірландія також призупиняє використання вакцини Oxford/AstraZeneca як запобіжний захід після нових повідомлень про тромби у людей, які отримали її, цього разу з Норвегії.

У Данії через побічні ефекти оголосили про призупинення використання AstraZeneca.

Ісландія та Норвегія також оголосили про це.

Перші повідомлення про тромби у людей, які отримували вакцину AstraZeneca, надійшли з Австрії.

Удар по PR, але чи є підстави?

Однак і ті країни, які призупинили вакцинацію до кінця розслідування, наголошують, що наразі немає ніяких доказів того, що вакцина викликала утворення тромбів. Виробник тим часом запевняє, що препарат безпечний.

Нагадаємо, Європейське агентство з лікарських засобів заявило, що вакцину AstraZeneca проти коронавірусу можна продовжувати використовувати й до завершення розслідування випадків утворення тромбів. EMA зазначає, що кількість випадків тромбоемболічних ситуацій серед вакцинованих людей – не більша, ніж серед населення загалом.

"Наразі немає підстав вважати, що ці стани спричинило щеплення, вони не входять до переліку можливих побічних ефектів. Позиція комітету ЄМА з оцінки ризиків (PRAC) така, що переваги вакцинації залишаються більшими, аніж ризики, і використання вакцини може продовжитися і в той час, поки триває дослідження випадків розвитку тромбів", – йдеться у повідомленні.

Комітет з оцінки ризиків вже вивчає дані про всі випадки, пов’язані з формуванням тромбів у людей, які раніше отримали щеплення від коронавірусу вакциною AstraZeneca.

"Кількість випадків тромбоемболічних ситуацій серед вакцинованих людей – не більша, аніж серед населення загалом. На 10 березня 2021 року надійшли 30 повідомлень про тромбоемболічні ситуації серед близько 5 мільйонів людей, щеплених вакциною AstraZeneca у країнах Європейської економічної зони", – зазначає регулятор.  

За матеріалами Німецької хвилі (тут і тут), а також Української правди (тут і тут).

Європа медицина пандемія вакцинація вакцини коронавірус

Знак гривні
Знак гривні