Є можливість вакцинуватися швидше: ось як

Журналістка Олена Білозерська розповідає процедуру вакцинації "залишковими" вакцинами.

Зранку я написала на Фейсбук-сторінку Київського обласного центру громадського здоров'я повідомлення такого змісту:

"Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, чи є можливість записатися на позачергову вакцинацію невикористаною вакциною, як це робиться в Одесі, в Одеському центрі громадського здоров'я?".

При цьому я вказала про всяк випадок, що є публічною людиною, журналістом і учасником бойових дій, і залишила свій телефон.

Мені дуже швидко перетелефонували й запросили приїхати протягом години на Багговутівську, 1. Це Київська обласна лікарня. Щеплення роблять на першому поверсі в корпусі дерматовенерології. Там всередині було трохи менш як 20 людей – якраз на 2 флакони, бо в одному флаконі 10 доз.

Усі ці люди були працівниками трьох різних київських лікарень (їх так і викликали групами, за місцем роботи). Не медпрацівників було двоє – я і чоловік однієї лікарки з тієї групи.

Дали заповнити анкету – особисті дані, попередні щеплення, наявність алергій і хронічних захворювань тощо – і сказали чекати, нас покличуть.

Я була останньою, десь за пів годинки пропустили усіх, але все одно чекати було трохи стрьомно, бо закрите приміщення, черга, дехто кашляв. Я не знімала респіратор і трималася подалі від людей.

Потім покликали, ввели мої дані в комп'ютер (з документів мені знадобилися тільки паспорт і код) і дуже швидко зробили вакцинацію.

Це абсолютно не боляче. І абсолютно безкоштовно. До речі, моя "публічність" там нікого не цікавила, думаю, мені просто пощастило потрапити так швидко.

Попередили, що день-два після вакцинації в декого буває температура і лихоманка. Побачимо, як буде в мене. Поки що почуваюся цілком нормально.

Тепер про мінуси.

Через якийсь час (але не раніше 28 днів) мені знадобиться друга доза вакцини, і шукати її доведеться так само, як і першу. Тобто, автоматично, по факту щеплення першою дозою, мені ніхто нічого не дасть. І є ймовірність, що я не зможу дістати другу дозу – тому що, можливо, через місяць буде більше охочих з пріоритетних груп або просто закінчиться завезена в Україну партія, а коли буде наступна – невідомо. Так що це певний ризик.

Щодо довідки про вакцинацію – на місці її не видають. Спитала, як мені діяти, якщо вона знадобиться. Порадили звертатися до сімейного лікаря – мовляв, йому в електронному вигляді має "підтягнутися" вся інформація.

Про побічку

На жаль, мій організм виявився з тих, що переносять вакцинацію не найлегше.

Отже, щеплення Ковішилдом відбулося 9 березня опівдні. Приблизно десять годин після нього я почувалася так само, як завжди. Потім з'являються і швидко наростають озноб і лихоманка. Станом на 23:00 – температура 39,3. Згодом додалися "простріли" в голові – колючий біль у кількох тих самих місцях, у мене так завжди при високій температурі. Загальне самопочуття – точнісінько як було колись влітку при тепловому ударі. Прийняла жарознижувальне і лягла.

Ніч була не з найприємніших. О пів на четверту ранку температуру вигнало до 40. Знову жарознижувальне, і нарешті заснула.

Через два дні

Усі побочки вже минулися. Вже добу жодних проблем зі здоров'ям немає. Температура в нормі. Сьогодні вранці трохи боліла голова, але в мене це часто буває і без вакцинації.

Тобто, хоча перемучилась я сильно (зовсім не очікувала на температуру 40 і страшний головний біль), але всі мої страждання тривали менше ніж 12 годин – тобто, першу ніч після вакцинації. Я вважаю, що це цілком нормальна плата за те, щоб не захворіти на ковід або принаймні перенести його у легкій формі. Адже при ковіді навіть середньої тяжкості такий стан, як був у мене, може тривати днів із 10, і при цьому я знала, що в мене просто побочки, які треба перетерпіти, а хворий на ковід ніколи не знає, чи все не скінчиться лікарнею й ШВЛ. І навіть при легкій формі – це пара тижнів самоізоляції, втрата нюху і смаку й непередбачувані наслідки – кому воно треба? Один мій знайомий, молодий ідеально здоровий чоловік, який все життя веде здоровий спосіб життя і багато займається спортом, більш ніж пів року тому перехворів на ковід – у дуже легкій формі, і досі не може відновити фізичну форму – задихається, піднявшись на гору тощо. Ясно, що це тимчасово, але ж не всі такі здорові й спортивні.

Отже, я вважаю, що вакцинуватися варто. Але раджу про всяк випадок запастися жарознижувальним і знеболювальним. І спланувати, якщо це можливо, вакцинацію перед вихідними або відгул на роботі. А людям, які мають алергії та інші хвороби, треба попередньо проконсультуватися з лікарями. Дуже літнім або сильно хворим раджу домовитись про медичний нагляд у перші дві доби після вакцинації.

Цікаво було читати реакції людей на мої звіти. Цікаво, що в тих, хто мають сформовану думку, вона не міняється, а будь-які аргументи вони використовують на її підтвердження. Так, наприклад, противників вакцинації ще більше відлякав від неї опис моїх побочок – дуже неприємних, але дріб'язкових, якщо об'єктивно.

Сама я теж така – шукаю аргументи на підтвердження своєї позиції. І схильна думати, що моя жорстка реакція на вакцину свідчить про важкий перебіг ковіду, якби я його підхопила, а ще про те, що вакцина спрацювала і в мене тепер добре вироблятимуться антитіла.

Обережно щодо фейків

Також звертаю увагу на велику кількість фейків, які розповсюджують противники вакцинації. Якщо акаунт тупо постить витяги з якихось публікацій про шкоду вакцин – майже точно це маніпуляції. Вчора ми спільно зловили кілька фейків – наприклад, розповсюджувалась інфа про польського лікаря, який під час щеплення насміхався над тими, хто каже про "чіпування" тощо, а сам помер "нібито від серця" через кілька днів після уколу. Насправді він отримав обидві дози вакцини і помер через ТРИ ТИЖНІ після другої, і мав до того багаторічні проблеми з серцем. І він – лише один з десятків, якщо не сотень тисяч провакцинованих медиків, далеко не всі з яких мають міцне здоров'я.

Ще писали, нібито медики насправді колють собі фізрозчин чи вітамінки, а своєю дозою вакцини "вакцинують" каналізацію. Це брехня, адже медиків щеплять з одного флакону у спеціальних кабінетах, і вони не можуть обирати, що їм колють, можуть тільки відмовитись від вакцинації.

Тобто, всім цим публікаціям вірити не можна. Судячи з усього, їхні ноги ростуть із Росії, яка зараз намагається зірвати щеплення західними вакцинами, щоб порушити стабільність у світі й пропагувати свій "Супутник".
Вірити можна тільки звітам реальних людей, які вже пройшли щеплення, зараз їх уже чимало. Майже всі, хто вакцинувався Астра Зенекою і Ковішилдом, описують плюс-мінус такі самі побочки, як були у мене, щоправда, я не бачила, щоб іще в когось температура підстрибувала аж до 40. Ну, це мені так "пощастило". Організми індивідуальні.

змі коронавірус україна вакцинація

Знак гривні
Знак гривні