Фейсбук нарешті розпочав боротьбу з дезінформацією антивакцинників

Спільноти, що протистоять вакцинації від Covid-19, буйним цвітом розквітли на цій платформі.

Chris J. Ratcliffe/Getty
Chris J. Ratcliffe/Getty

12 мільйонів (!) матеріалів довелося видалити як антинаукову дезінформацію, – пише американський Vox.

Соцмережа Цукерберга роками дозволяла антивакцинним кампаніям поширювати хибну інформацію. Та на тлі зростання нерішучості щодо вакцинації від Covid-19 (в Україні навіть лікарі відмовляються щепитися ТЕКСТИ) Facebook вирішив, що треба нарешті – нарівні з політичною дезінформацією – боротися з поширенням медичної дезінформації, на кшталт міфу про те, що вакцинації можуть спричиняти аутизм.

anti-vaxx.jpg

Антивакцинники колись так само боялися щеплення від віспи – смертельної хвороби, що нині практично викорінена завдяки вакцинам

Науковці, які роками застерігали про небезпеку антивакцинних кампаній на Facebook та Instagram, можуть бодай трохи зітхнути з полегшенням – але є відчуття, що здійснений соцмережами крок є надто малим і надто пізнім.

Їхнім пріоритетом була радше власна репутація, а не життя людей, вважають критики, яких цитує Vox.

Соцмережа взялася спрямовувати людей до місцевої влади (у США) щодо наукової інформації та даних про те, як і де вакцинуватися. Також Facebook просуває агенції з охорони здоров'я, співпрацюючи з відомим університетом імені Джона Гопкінса й адміністрацією Джо Байдена.

Докладніше англійською.

Ми зібрали для вас усе головне про коронавірус на одній сторінці

медицина дезінформація сша коронавірус соцмережі

Знак гривні
Знак гривні