Китайський суд після розлучення змусив чоловіка оплатити жінці роки домашньої безкоштовної праці

Для України це теж було б дуже актуально, але суди в цьому напрямку навіть і не думають.

Часто дружини виконують удома роль служниці – але без оплати: фото Getty Images
Часто дружини виконують удома роль служниці – але без оплати: фото Getty Images

Китайський суд після розлучення підрахував, що чоловік після розподілу майна повинен оплатити жінці еквівалент 7700 доларів США за безкоштовну роботу вдома впродовж п'яти років шлюбу.

Цей випадок є частиною ширших дебатів про роль домашньої праці в Китаї (й не тільки в цій країні).

Про це йдеться в матеріалі гонконзької SCMP.

Судове рішення про розлучення між чоловіком на прізвище Чен і жінкою на прізвище Ван, одруженими в 2015 році й розлученими в 2020, спричинило дебати про неоплачувану домашню працю. В соцмережі Вейбо ці дебати переглянули 400 млн разів.

На розлучення подав Чен – на той час пара вже кілька років жила окремо, й дитина жила з матір'ю. Жінка попросила розділити майно, а також через суд затребувала фінансову компенсацію, оскільки чоловік не брав участі в домашній роботі й догляді за спільною дитиною.

Крім того, Чен зраджував дружині.

Суд вирішив, що Чен має платити еквівалент 300 доларів на місяць у вигляді аліментів на дитину, а також компенсувати 7700 доларів (50 тисяч юанів) за п'ятирічний період, коли тільки вона здійснювала догляд за дитиною та домашню роботу.

За даними ООН, у середньому в світі жінки виконують принаймні в 2.5 разів домашньої роботи, ніж чоловіки: фото Getty Images
За даними ООН, у середньому в світі жінки виконують принаймні в 2.5 разів домашньої роботи, ніж чоловіки: фото Getty Images

Це рішення спричинило фурор у китайській соцмережі Weibo.

Суд виніс рішення на основі нового законодавства про шлюб, яке вступило в силу в Китаї з 1 січня 2021 року. За однією зі статей, сторона, яка більше часу приділяє догляду за дітьми, літніми, вивільняючи час для оплачуваної праці іншої сторони, має право на компенсацію в разі розлучення. Сторони повинні домовитися про суму між собою, але якщо не зможуть – вирішує суд.

Детальніше англійською

суспільство Китай сім'я суд

Знак гривні
Знак гривні