Дайте своїм антитілам спокій! Ця інформація насправді нічого для вас не змінює – The Atlantic

Тести на антитіла визначають лише, чи стикалася ваша імунна система з коронавірусом – і, по суті, більше нічого. Люди ж використовують їх хибно, не розуміючи сенсу.

Про це пише видання The Atlantic. Наводимо скорочений переказ матеріалу.

Тести на антитіла мають лише одну науково санкціоновану роботу: вони допомагають пацієнтам визначити, чи колись вони стикались із патогеном.

А люди використовують їх хибно, щоб визначити, чи мають "імунітет" або навіть задля того, щоб дозволити собі поїхати за кордон. Або до бабусі. А тепер у США вони "перевіряють, чи подіяла вакцина". Це так не працює.

Спокуса – зрозуміла: посеред пандемії, яка вже вбила 2 млн людей, хочеться дізнатися, що ти захищений. Але антитіла не дають на це відповіді. Вони – мемуаристи, а не пророки.

Антитіла можна визначити через тиждень-два після інфікування. Вони зберігаються тижнями, місяцями, навіть роками, зберігаючи сліди, які чутливі тести легко можуть підхопити й дати позитивний результат.

Оскільки антитіла з'являються із запізненням, лікарі НЕ використовують їх як замінник ПЛР-тестів для визначення активної інфекції.

Ви можете мати патоген в організмі саме зараз – і не мати антитіл.

Утім, антитіла залишаються в тілі дуже довго після хвороби.

Ви можете, навпаки, мати антитіла – але бути здатним заразитись (і заразити інших).

У деяких країнах тести на антитіла використовували "як останній прихисток", коли не вистачало ПЛР-тестів для діагностування. Результати – катастрофічні.

Китай навіть вимагав у мандрівників негативні тести на антитіла, хоча це не має сенсу (з огляду на виділене вище). Негативний результат не гарантує, що людина не заразна.

Експерти також багато разів спростовували хибне уявлення, що наявність антитіл означає імунітет.

Але люди продовжують у це вірити.

Через багато місяців після того, як у західних країнах тести на антитіла забрали з ринку за хибну рекламу та непевні результати – компанії продовжують рекламувати їх як такі собі паспорти, які дозволять вам мандрувати абощо.

Є підозра, що деякі люди стали "серійними самотестувальниками", постійно тестуючи себе дешевими тестами на антитіла. Так, у мережі клінік Mayo (США) були випадки, коли люди впродовж шести місяців просили по десятку тестів на антитіла кожен.

Тепер у США також люди "розчаровані", коли після вакцини не виявляють у себе антитіл. При цьому часто використовують неправильні тести. Скажімо, шукають певний білок зсередини вірусу і не знаходять – тоді як, скажімо, Moderna викликає утворення проти іншого білка (спайкового протеїну).

Лікарі "розуміють" психологічну спокусу час від часу зробити собі перевірку на антитіла після того, як ви на щось перехворіли. Але водночас застерігають, що це нічого не означатиме для вас. Ані того, що ви здорові, ані того, що ви безпечні для інших, ані того, що ви не захворієте в майбутньому.

Тестування на антитіла відіграють роль для науковців – вони визначають "тихе поширення вірусу" в певних спільнотах.

Для економії деякі науковці пропонують застосовувати скринінг на антитіла, щоб не давати дефіцитну вакцину людям, у яких вони вже є – але навіть це дуже ризиковано (людина може мати дуже малу кількість і потім таки захворіти). Тож більшість науковців вважають, що для всіх безпечніше не економити – а колоти кожного, хто належить до певної категорії (лікарі, літні люди тощо).

Для окремої ж людини корисність цього тесту – близька до нульової. Не витрачайте гроші на хибне самозаспокоєння. Через рік пандемії консенсус щодо тестів на антитіла такий самий, як і на початку: позитивний результат (наявність антитіл) НЕ ПОВИНЕН міняти поведінки.

Докладно англійською

інозмі медицина коронавірус наука

Знак гривні
Знак гривні