Читання допомагає у складні часи. Як знову почати читати? – WSJ

Видання Wall Street Journal розповідає про терапевтичну цінність читання, наприклад, у часи пандемій та інших негараздів.

фото Flipkart
фото Flipkart

Книги заспокоюють і дозволяють перейти в інший вимір – але багатьом важко читати зараз.

Книжки розширюють наш світ, допомагають утекти, забезпечують новизну, розвивають емпатію. Цікаво, що у США у 2020 продажі виросли – але дедалі більше людей повідомляють, що не можуть читати, бо відволікаються або не можуть зацікавитися.

Ось як і чому повернутися до читання:

Посидьте кілька хвилин спокійно, перш ніж сісти за читання.

Починайте з чогось короткого.

Читайте те, що вас стосується. Емоційна близькість до матеріалу теж підходить.

Повертайтеся до чогось знайомого. Особливо це важливо в непевні часи. Дослідження показало, що є два типи читачів: одні постійно прагнуть нового, інші схильні перечитувати улюблені знайомі книжки, отримуючи від цього задоволення, відчуваючи спокій.

Відкладіть телефон. Бажано покласти його в іншу кімнату й вимкнути всі сповіщення, особливо інтернет.

Заведіть звичку читати. Виберіть затишне місце. Заваріть чай. Оберіть певний час, коли вам зручно.

Ідіть "усередину". Цьогоріч читачі часто зверталися до "тихіших", більш інтроспективних книжок: від мемуарів до поезії, адже "блокбастери" не дають подібного катарсису.

Читайте як у дитинстві: ногами на стіну, або під ковдрою з ліхтариком. Створіть "барліг" або сідайте спиною до батареї – байдуже як, але згадайте, як ви любили це робити. Це надає відчуття безпеки й захисту.

Читайте вранці, якщо працюєте вдома й не мусите поспішати. Встаньте на пів години раніше й не беріться за телефон. Це непоганий спосіб спокійно почати час.

Спробуйте слухати. Декому підходять аудіокнижки. Слухаючи їх, можна мити посуд, займатися розтяжкою, вести автомобіль. Зокрема, це допомагає людям, які почуваються самотньо.

Кидайте книжку, яка вам не "заходить". У житті й без того досить складнощів – читання не має бути одним із них. Візьміть іншу книжку.

Починайте нову книжку, щойно закінчили попередню. Це допомагає проскочити момент нерішучості.

читання суспільство медицина пандемія психологія книги

Знак гривні
Знак гривні