Суперновина: британська фірма Crown Agents знайшла для України 12 млн доз вакцин від коронавірусу

Що важливо, надходження, за словами МОЗ, розпочнуться вже в лютому. Йдеться про вакцини від компаній AstraZeneca (Британія) та NovaVax (США).

Вакцини від NovaVax та AstraZeneca мають різний спосіб дії.

Як працюють різні типи вакцин від коронавірусу. Дуже спрощене пояснення

NovaVax – протеїнова вакцина. Антиген – протеїн із шипа коронавіруса, міститься у вакцині у спеціальній біооболонці, щоб гарантувати його доставляння до клітин людини. Вакцина викликає відповідь імунної системи у вигляді антитіл, які створюються після потрапляння такого протеїну в організм під час ін'єкції вакцини. Ці антитіла вже здатні нейтралізувати живий коронавірус, у випадку якщо він у майбутньому потрапляє в організм вакцинованій людині. NovaVax – дводозова вакцина.

Вакцина від AstraZeneca створена на основі спеціально модифікованого аденовірусу шимпанзе. Його ДНК змінена таким чином, щоб містити фрагмент, який кодує протеїн також із шипа коронавірусу, інші зміни зроблені для того, щоб аденовірус не міг розмножуватися у людських клітинах. Після ін'єкції він потрапляє всередину клітини та використовує код шипа як інструкцію, щоб вона почала його виробляти разом з іншими протеїнами. Створений таким чином протеїн із шипа коронавірусу викликає реакцію у вигляді появи антитіл, які здатні нейтралізувати живий коронавірус. Тобто попередня вакцина вже надає готові протеїни шипа, а AstraZeneca змушує людські клітини їх виробляти. AstraZeneca – також дводозова вакцина.

NovaVax, за попередніми результатами, є більш ефективною вакциною, ніж AstraZeneca. Однак, NovaVax ще жодного разу не оголошували чіткий графік виробництва, і за оцінками зможуть розпочати його щонайшвидше у середині 2021 року.

Своєю чергою, нещодавно був скандал, коли AstraZeneca повідомила про затримки з постачаннями запланованої кількості вакцин у ЄС.

12 млн доз цих двох вакцин буде достатньо, щоб забезпечити імунітет для 6 млн людей, через те що кожної з них потрібно по дві дози. Однак буде просто дивом, якщо повну партію вакцин ці фірми зможуть поставити хоча б у першій половині 2021 року.

2 млн доз китайської CoronaVac, вакцини класичного типу, яка зроблена на основі неактивного вірусу, і має бути поставлена до кінця травня, достатньо для вакцинації ще 1 млн громадян.



Наукові знахідки, відповіді на найважливіші питання та найцікавіша інфографіка про COVID-19

коронавірус україна вакцина

Знак гривні
Знак гривні