«Київські електромережі» відключають електрику цілими масивами, коли в дітей онлайн-навчання

В українській енергетичній системі є таке поняття як планові відключення електроенергії. Їх застосовують, коли відбувається капітальний ремонт електромереж. Так, наприклад, якщо вірити графікам, оприлюдненим на сайті компанії «ДТЕК-Київські електромережі» (поставляє електрику в Києві і належить Рінату Ахметову), таких відключень у грудні 2020 року було трохи більш ніж 1700, у січні 2020-го – близько тисячі.

Все б нічого, але саме на цей січень припав оголошений урядом локдаун, а отже, й дистанційне навчання школярів. Діти сидять по домах, які продовжують відключатися місцевими операторами електромереж. Проблеми додає і те, що як мінімум час половини відключень припадає на першу половину доби, якраз тоді, коли у дітей відбувається навчання.

До того ж вражає масштабність деяких відключень. Так, 13 січня від електроенергії відключили (вже вдруге за січень, 5 січня було аварійне відключення на пів дня) будинки приватного сектору на київських Осокорках і Жулянах. Йдеться про кілька десятків тисяч мешканців і тисячі дітей шкільного віку, в яких зірвалися уроки, не кажучи вже про онлайн-роботу батьків.

На жаль, «ДТЕК-Електричні мережі», як й інші оператори ринку, не врахували належним чином у своїх виробничих планах на січень оголошеного урядом за місяць локдауну.

Навчання вдома і без того нелегкий виклик і для батьків, і для вчителів, і для дітей, тож енергокомпанії просто зобов'язані враховувати ці драматичні зміни у житті людей та підлаштовувати свої плани під них.

ОНОВЛЕНО 14.01.21. 13:40:Мешканці, які підпали під відключення пишуть у коментарях в Фейсбуці тут:

" У сына сессия, был экзамен! Такой стресс получила вся семья из-за пропавшего света! Благо, что успел отправить фото всего, что решил! "

"Все що було в морозильні камері зіпсувалося!"

"Електроенергії на Ясинуватському провулку позавчора не було понад 10 годин! Не було води,відключено опалення!!21 століття! І це Деміївка, майже центр!"

" В первый же день после отпуска, вырубился свет, когда я приступила на работу. Заменить не кем, локдаун, кафе закрыты, ребенок также пропустил школу. В стрессе звонила по друзьям, чтоб в Киеве попросить поработать со своим ноутом. Больше часа потратили на перемещение к родителям. В другие дни старалась быстро перейти в кафе/рестораны по мест, но из-за этого были потери на проведение времени и денег в помещении (не сидеть же с одним кофе весь день). Из-за того, что мобильная связь падает через час, невозможно вообще дозвониться потом куда-либо. То есть, будут резать, станет плохо - не дозвонишься"

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

дтек київ електрика ахметов

Знак гривні
Знак гривні