Статистичне моделювання: які заходи найкраще сповільнюють COVID-19? Таки локдауни

Очікувано, найжорсткіші та найбільш непопулярні заходи – водночас вони справді найбільш дієві. Про "побічні" соціально-психологічні ефекти зараз не йдеться.

Як показало дослідження на основі великої кількості емпіричних даних, найкраще уповільнює поширення пандемії низка жорстких заходів:

  1. закриття місць роботи
  2. закриття навчальних закладів
  3. заборона на внутрішні переміщення
  4. примусове правило  "залишайся дома"
  5. публічні інформкампанії
За горизонталлю – наскільки той чи інший захід зменшив щотижневе зростання, за вертикаллю – список заходів. Кольором показаний рівень імплементації заходів (найслабший – світло-жовтий)
За горизонталлю – наскільки той чи інший захід зменшив щотижневе зростання, за вертикаллю – список заходів. Кольором показаний рівень імплементації заходів (найслабший – світло-жовтий)

П'ять із одинадцяти досліджених заходів, названі вище, мали відносно великий ефект, якщо були здійснені повністю.

При цьому, наголошують дослідники, всі, крім інформкампаній, діють і на порівняно низькому рівні впровадження (світліші кольори). Інформкампанії ж мають бути на найвищому рівні – з координацією в традиційних і соціальних медіа.

Закриття робіт (крім необхідних), обмеження на внутрішнє переміщення, вимога залишатися вдома (крім спорту, купівлі продуктів) діють на середніх рівнях.

Закриття навчальних закладів діє, якщо йдеться про університети і старші класи, але має незначний вплив, якщо це молодші класи.

А крім того, тестування та відстеження доволі несподівано виявилися НЕ важливими при контролі епідемії.

Закриття громадського транспорту теж майже нічого не дало.

Деталі дослідження англійською

Японська влада зрозуміла COVID-19 краще за більшість. Що таке санміцу?

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

карантин політика пандемія локдаун коронавірус

Знак гривні
Знак гривні