«Оплата на НП при отриманні». До 5% негативних тестів на COVID-19 в Україні – підробні

В Україні з'явилася проблема щодо масово підроблення тестів на коронавірус для виїзду за кордон.

Про це йдеться в розслідуванні Радіо Свобода.

Фейкові документи можна замовити у соцмережах і телефоном, а напередодні зимового туристичного сезону кількість таких пропозицій зростає. Про цю проблему повідомляють провідні українські діагностичні центри та експерти, її підтвердило у своєму розслідуванні й Радіо Свобода. Вартість підробної довідки дещо менша, ніж у справжнього ПЛР-тесту, і це створює незручності компаніям, які тестують офіційно. Експерти говорять про те, що виготовлення фейкової медичної довідки є злочином: туристи, які користуються ними для поїздок на курорти, можуть отримати проблеми за кордоном та наражати на небезпеку інших людей, якщо вони виявляться безсимптомними носіями коронавірусу. У Верховній Раді обіцяють посилити відповідальність за такі підробки.

«Купити довідку про відсутність коронавірусу», «ПЛР-тест поштою терміново», «Медичні довідки без черг» – кількість таких повідомлень у соцмережах та в українському сегменті інтернету стрімко зростає напередодні новорічних свят.

Низка країн, де українці охоче відпочивають (Єгипет, ОАЕ, Хорватія) або працюють (Польща, Чехія, Греція) вимагають на кордоні довідку про ПЛР-тест, який не виявив коронавірусу, зроблений напередодні поїздки. Детальну мапу світу з цими правилами в'їзду створило і постійно оновлює МЗС України.

Частину цих довідок українці отримують нелегально, не проходячи тестування, повідомляє кілька українських медіа з посиланням на легальні клініки, які борються з цим явищем, або на власні дослідження.

Радіо Свобода вирішило з'ясувати, наскільки легко в Україні отримати несправжню довідку про відсутність коронавірусу й як саме працює нелегальний «генератор ПЛР-тестів».

Масштаб проблеми

У соцмережах і в онлайн-пошуку – кілька десятків пропозицій про виготовлення підробних довідок в Україні. Приблизно кожен другий такий «сервіс» пропонує, зокрема, «довідку» про ПЛР-тест для виїзду за кордон.

Термін доставки фальшивої довідки – близько однієї доби. Експерти, з якими спілкувалося Радіо Свобода, оцінюють масштаб цих фальсифікацій приблизно у тисячу довідок на добу, або ж до 5% від усіх документів про ПЛР-тестування, які видають в Україні.

Схема «віртуального ПЛР-тестування»: як це працює

Головні покупці фальшивих довідок про здоров'я – українці, які збираються за кордон. Вони або навмисне гуглять нелегальні «послуги» з друку довідок, не бажаючи стояти у чергах у клініках, або ж просто шукають, який ПЛР-тест буде дешевшим.

Радіо Свобода з'ясувало, що офіційні ПЛР тести в Україні коштують у середньому від 700 до 1500 грн, тоді як за дистанційне виготовлення документа просять від 300 до 1000 грн. Якщо справжній тест оплачується онлайн наперед, або в клініці, на етапі взяття проби, то підробка має ще одну «конкурентну перевагу»: можливість заплатити тоді, коли отримаєш довідку на руки.

Наші кореспонденти переглянули десятки пропозицій про «довідки з доставкою»: на сервісах приватних та комерційних оголошень, на сайтах, спеціалізованих на підготовці довідок, медичних книжок і лікарняних, у фейсбуці та в телеграмі. Ті телефони, про які вже згадували медіа у сюжетах про фейкове ПЛР-тестування – не відповідають. Деякі з сайтів і акаунтів, які були активні на початку грудня – заблоковані.

Частина сервісів, які, за даними медіа, донедавна виготовляли фейкові довідки, відповідали Радіо Свобода телефоном та вайбером: «Ні, довідки про коронавірус не робимо. До побачення!» Але інші подібні майданчики продовжують роботу, і за останні тижні з'явилися нові.

«Скинь свої дані на вайбер, забери довідку на «Новій пошті»

Один із сайтів, який останнім часом пропонував різноманітні довідки без візиту до лікаря, наразі заблокований. Але в нього з'явилися «дзеркала» з тим самим, дуже впізнаваним номером телефону: 093 223 22 03.

Представник Радіо Свобода зателефонував як звичайний клієнт, який зібрався на різдвяні свята до Єгипту. І поцікавився, що треба робити, щоб якнайшвидше отримати потрібний для поїздки документ: довідку про ПЛР-тест англійською мовою.

Стандартний візит до лікарні та мазок із носа і горла виявилися «непотрібними».

«Ми зробимо вам довідку, – відповів чоловік, який взяв слухавку. – Англійською мовою, для виїзду за кордон, 950 гривень плюс доставка. Ми вносимо вас у журнал обліку клініки. Якщо буде перевірка, письмовий або телефонний запит – то ми надаємо підтвердження, що ви були у нас на обстеженні. Я вам на вайбер надсилаю список того, що потрібно для замовлення», – уточнив представник сервісу, який видає «довідки про ПЛР-тестування».

У списку, який журналісти отримали на вайбер, виробники фейкових довідок просять ім'я та прізвище за українським та закордонним паспортом, фактичне місце проживання, дату і час взяття аналізу, які клієнт хоче вказати, і відділення «Нової пошти», куди потрібно надсилати готовий «документ».

Вона мала назву і печатки діагностичного центру, його адресу, печатки та підписи лікарів і «негативний» результат ПЛР-тесту на SARS-CoV-2 (коронавірус). Документ виглядає як цілком справжній результат аналізів, із яким його власника могли б впустити на один із закордонних курортів.

От тільки жодного реального ПЛР-тестування не було.

Радіо Свобода стало перевіряти всю інформацію, наведену в документі.

Але, як виглядає, ті перевірки не зупинили «підприємців», і відтоді вони лише поширили свою роботу на всю Україну.

туризм кіримінал медицина україна одеса коронавірус

Знак гривні
Знак гривні