Ковідні замальовки. Три історії, побачені під кисневим концентратором

Один із наших авторів тяжко хворів на коронавірус і потрапив у лікарню, а після виписки написав кілька коротких історій. Він відмовився публікувати їх під своїм іменем, бо не хоче асоціюватися з хворобою.

Восьма лікарня, Київ.

Палата на шістьох. Звичайна, без підведеного кисню. У трьох хворих працюють кисневі концентратори. Переробляють до 20 літрів кисню на хвилину з повітря навколо. Викидають у навколишній простір усе, що не переробили.

А нормально провітрити в палаті неможливо. Не тому, що зима і всі із запаленням легень, а тому, що всі ручки з вікон всередині зняті.

А зняті тому, що у жовтні хворий на ковід викинувся насмерть із сусіднього вікна. І це дуже важливо – запобігти ковідним самогубствам.

Просто психіатрів немає, а слюсар, щоб зняти ручки – є.

А те, що без повітря в палаті у тих, хто без апаратів, сатурація падає, не проблема – як впаде критично, можна буде й їм концентратори під'єднати.

Якщо, звісно, єдина на палату розетка, яка щодня димиться, таки не згорить.

Ковідна палата.

Лежачий хворий з концентратором кисню просить погукати нянечку, щоб принесла судно на «по-великому». Вся палата стукає в стіну.

Нянечка приходить без судна, його в неї зараз немає. Вона втомлена і роздратована, одна на кілька палат.

Аби хворий сам сходив у туалет, жінка притягує каталку. Пацієнт лягає на неї.

За кілька хвилин нянечка кричить із туалету, щоб ходячі чоловіки допомогли. Хворий вже мертвий впав з унітазу. Тромб. Ніхто не винний. Доля. 

Літня людина. Перед реанімацією встигає лише сказати, що тиждень щодня просив у сімейної лікарки, щоб лягти в лікарню, і відчуває, що вже запізно.

Помирає в реанімації за кілька годин.

київ медицина епідемія коронавірус Життя

Знак гривні
Знак гривні