Антоненко проведе друге Різдво в СІЗО. Справа просувається надповільно

У вересні цього року справу про вбивство журналіста Павла Шеремета почав розглядати суд. Утім, упродовж трьох місяців не відбулося й десятка засідань, а прокуратура так і не надала нових доказів, які б підтверджували причетність Яни Дугарь, Юлії Кузьменко та Андрія Антоненка до злочину.

Фото дня. Як охороняють суд над Антоненком

Можна припустити, що саме через події 21 жовтня територію суду після поновлення справи аж через півтора місяці взяли під посилену охорону. Адже 1,5 місяці тому активісти, які прийшли на засідання підтримати фігурантів справи, намагалися заблокувати авто конвою з Андрієм Антоненком. Сталися сутички, силовики силою розчищали проїзд для транспорту. А згодом поліція почала кримінальне провадження через «втручання в діяльність працівників правоохоронних органів».

Антоненко роззувся, щоб показати, що він не того зросту, що людина на відеостеженні. Фото: Букви
Антоненко роззувся, щоб показати, що він не того зросту, що людина на відеостеженні. Фото: Букви

Про це пише видання Букви.

Залишити в "акваріумі"

Засідання почалося із затримкою в пів години. Суддя Олена Голуб разом із присяжними займають свої місця й одразу розбираються із клопотаннями адвокатів. Перше з них – випустити Антоненка зі скляного боксу, щоб він міг без перешкод спілкуватися із своїми адвокатами. Захисники чоловіка апелюють до європейської практики й наполягають: поліції достатньо, аби забезпечити порядок. Прокурор Михайло Тішин проти: правила конвою, за його словами, такого не передбачають. Суддя, порадившись з присяжними на місці, вирішує лишити фігуранта справи в «акваріумі».

«Минулого судового засідання обвинувачений поводився агресивно, викрикував, погрожував опонентам», – пояснює своє рішення суддя Голуб і додає, що чоловік може взаємодіяти із своїми адвокатами, а скляний бокс – гуманне місце для утримування арештантів. Антоненко не реагує, мовчки сидить на лаві.

«Вибачте, але наш підзахисний на адресу суду не сказав жодного слова. Можливо, такі вислови лунали від вільних слухачів, людей у залі засідань, однак пан Антоненко собі жодних погроз чи агресії не дозволяв», – незгодні адвокати.

Не пускати поручителів

Поки прокурор читає обґрунтування, чому ж фігурантам справи Шеремета не можна пом’якшити запобіжні, у холі суду зчиняється галас. Крізь зачинені двері судової зали чути крики. Щойно ми намагаємося підійти ближче, до нас підбігає судовий розпорядник.

«Не ходіть по залі і сядьте на своє місце. Ви заважаєте судді. Вона ж зараз слухає пояснення. Ще раз кажу: ходити не можна, ви відволікаєте суддю! Я роблю вам останнє зауваження, потім вас можуть видалити із зали!», – дратується розпорядник.

Галас за дверима, між тим, вщухає. До судді Голуб підходить працівник суду і щось довго їй пояснює. «Не зривайте засідання і не відволікайте мене від роботи!», – роздратовано кидає вона. За кілька хвилин головуюча говорить трохи спокійніше: «У нас склалася ситуація, що в холі суду є кілька поручителів, яких ми поки не можемо пустити до зали. Чи міг би захист взяти у них заяви, а згодом ми їх запросимо й послухаємо, що вони скажуть?» – говорить Голуб.

Підозрюваний в убивстві Шеремета Антоненко вищий за чоловіка з камер відеоспостереження

Роззутися, щоб продемонструвати зріст

«Ваша честь, шановний суд. Я вже не знаю, як це показати. Я стою босий. Юля також боса. Судова охорона може бачити, що я не стаю на пальці ніг. Ви бачите нашу різницю у зрості. На відео з камер спостереження злочинці були одного зросту, вони були у головних уборах і взутті. Я вищий за чоловіка з того відео, є експертизи. Також ви можете подивитися на мої ноги, – в цей момент Антоненко видирається на лаву, аби суддям було краще видно, – вони не короткі й товсті, як у чоловіка з відео. У мене не квадратні й рівні плечі. Вибачте, у мене не велика п’ята точка. Я не схожий на людину з відео, але досі за ґратами.

Антоненко і Кузьменко різного зросту в суді
Антоненко і Кузьменко різного зросту в суді
Ті, кого слідство називає Антоненком і Кузьменком, одного зросту – скріншот з відео стеження
Ті, кого слідство називає Антоненком і Кузьменком, одного зросту – скріншот з відео стеження

Репортаж повністю – на Буквах

суд кузменко шеремет антоненко маразм

Знак гривні
Знак гривні