Графік дня. Україна закупила у США озброєнь на рекордні пів мільярда доларів – уряд США

Україна придбала у США озброєння на понад пів мільярда доларів у 2020-му фіскальному році. Про це повідомляється в доповіді Агентства з оборонного співробітництва і безпеки США. Військові продажі зі Сполучених Штатів до України сягнули $510 млн, що є найвищим показником для України за всю історію.

Згідно з документом, у 2019-му Україна отримала американське військове обладнання на суму понад $272 млн. Роком раніше – на понад $250 млн, а в 2017-му – на понад $207 млн, – пише Український мілітарний портал. Візуалізуємо дані зі сторінки 7 звіту:

001.png

Цікаво, що за даними того ж звіту, за всі роки до 2015 включно Україна закупила озброєнь у США на $179,2 млн менше, ніж за кожен із наступних років із 2016 і до нинішнього.

Продажі озброєнь та оборонна торгівля є осяжними інструментами закордонної політики США із довготривалими наслідками для регіональної безпеки, – відзначає уряд США.

Водночас частина озброєння придбана Україною за рахунок державного бюджету самих Сполучених Штатів, у межах матеріально-технічної допомоги. Так, лише радіостанцій з 2014 року було передано Україні на суму в $300 млн.

17 червня Державний департамент США погодив запит Україні на продаж, за програмою Foreign Military Sale (FMS), 16 сучасних патрульних катерів Mark VI та пов’язаного з ними озброєння, загальною орієнтовною вартістю $600 млн.

Шість патрульних катерів Україна отримає безоплатно в рамках безпекової допомоги США. Ще десять катерів зможе придбати за кошти оборонного бюджету.

Також відомо, що в межах матеріально-технічної допомоги Україні США мають побудувати низку об’єктів для українського флоту – збудувати новий пірс на базі ВМС в Очакові та звести казарму для морських піхотинців у Миколаєві, а також низку інших об’єктів для Збройних сил та Національної гвардії України.

закупівлі сша армія графік дня зброя

Знак гривні
Знак гривні