Як дитячі гуртки переходять на українську мову викладання

Викладачі гуртків із Дніпра та Луганщини найактивніше брали участь у 21-денному челенджі “Навчай українською” для закладів позашкільної освіти, які переходять на українську мову викладання.

Загалом для участі у "виклику" зареєструвалося близько тисячі учасників з усієї України. На українську мову викладання перейшло або в процесі переходу понад 40 гуртків.

Челендж (виклик) стартував у День української писемності та мови, 9 листопада. “Ми провели 8 вебінарів із психологами, викладачами української мови та експертами у роботі з дітьми. Окрім того, учасники щодня отримували завдання і навчальні матеріали, щоб покращувати свої знання з української та щоб перехід на українську мову викладання був комфортний”, – розповідає Наталка Федечко, співкоординаторка проєкту “Навчай українською”.

Найактивніші учасники отримають нагороди від українських зірок, які підтримали ініціативу “Навчай українською”.

Окрім того, найактивніші учасники одержать книги від видавництва “Наш формат” та комплекти журналів “Український тиждень”.

Ініціатори планують продовжувати проєкт. Зокрема вже розпочалася робота над створенням сайту з базою закладів позашкільної освіти, які викладають українською мовою.

“Дуже багато батьків шукає для своїх дітей гуртки та секції з українською мовою викладання. Ми хочемо полегшити їм цей пошук, а для гуртків та секцій це має бути хороший майданчик, щоб швидше дійти до свого клієнта”, – пояснила Іванна Кобєлєва, співкоординаторка проєкту “Навчай українською”.

Дитячі гуртки та секції з українською мовою викладання вже зараз можуть надсилати інформацію про свою діяльність та контакти на електронну пошту ініціативи: teach.in.ukrainian@gmail.com.

Лише 16% дитячих гуртків у Києві і 8% у Харкові ведуть усі заняття українською мовою. В 56% гуртків і секцій для дітей у 5 найбільших містах України заняття виключно російськомовні. Такі результати опитування, яке провела ініціатива “Навчай українською”. Докладнішу інформацію можна прочитати в аналітичному огляді «Становище української мови в Україні в 2020 році», оприлюдненому рухом «Простір свободи» до Дня української писемності та мови у листопаді цього року. Ми частково писали про цей звіт:

Частка російської мови на ТБ у прайм-тайм росте, української падає

Із 16 січня 2021 набуває чинності стаття 30 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” про державну мову у сфері обслуговування споживачів. Із 16 січня всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари та послуги державною мовою. Громадяни мають право отримати освітні послуги українською мовою у закладах позашкільної освіти.

освіта активізм мова

Знак гривні
Знак гривні