Зеленський призначив голову Укроборонпрому – він свого часу був в.о. заступника міністра оборони Полторака

Президент Володимир Зеленський призначив Юрія Гусєва генеральним директором державного концерну "Укроборонпром".

Юрій Гусєв: фото з сайту УП
Юрій Гусєв: фото з сайту УП

У 2015 році ми вже писали про Юрій Гусєва, він тоді був в.о. заступника Міноборони: із волонтерів, випускник Harvard Kennedy School

Перше, що заявив Гусєв на новій посаді: у 2021 році державний концерн "Укроборонпром" припинить своє існування, замість нього будуть створені нові холдингові компанії.

"Планується, що наступного року "Укроборонпром" припинить своє існування. Будуть створені нові холдингові компанії, які працюватимуть за принципами корпоративного управління, прозорості, щоб забезпечити уникнення будь-яких корупційних чи інших ризиків.

Передбачається створення холдингу "Оборонні системи України", до якого увійдуть холдинги, які опікуватимуться авіаремонтом, бронетехнікою, високоточним озброєнням, радарними і морськими системами... Також планується створення аерокосмічного холдингу, який опікуватиметься авіабудуванням, аерокосмічними компонентами, космічними системами", – наголосив новопризначений гендиректор "Укроборонпрому".

При цьому Гусєв заявив, що це лише попередня концепція, яка потребує обговорення, розгляду і затвердження. 

"Корпоративна структура нового холдингу передбачатиме існування наглядової ради, окремих холдингів за напрямами... Повторюсь, наступного року президент поставив завдання, щоб "Укроборонпром" у тому вигляді, який він створювався ще паном Саламатіним, припинив своє існування, щоб була впроваджена корпоративна культура управління.

Біографія Гусєва

За даними УП:

Із 1999 року Гусєв працював радником голови Херсонської обладміністрації з питань молодіжної політики. У 2002-му балотувався до Верховної Ради за списками "Команди Озимого Покоління" колишнього міністра та глави СБУ Валерія Хорошковського.

Із 2002 по 2009 року, згідно з біографією Гусєва, "очолював комерційні структури і займався підприємницькою діяльністю". Після цього працював у Міністерстві економіки, де займався політикою розвитку експорту та інвестиційною й інноваційною політикою.

Із 2011 по 2014 рік був директором департаменту національних проектів Держінвестпроекту. В ті часи відомство очолював Владислав Каськів, який прославився мільярдними контрактами з підставними фірмами.

Гусєв був учасником програми "президентського кадрового резерву" під назвою "Нова еліта нації" при адміністрації Віктора Януковича. Проєкт був спрямований на залучення фахівців до держслужби.

У 6 скликанні Ради Гусєв був помічником на громадських засадах нардепа від "Наша Україна – Народна самооборона" і майбутнього міністра інформаційної політики Юрія Стеця.

З 2014 по 2016 роки був заступником міністра оборони Степана Полторака.

У 2019 році Гусєв збирався балотуватися до Верховної Ради за списком "Слуги народу". Однак у червні політсила повідомила, що він "змінив свої плани". До того планував йти до парламенту разом із Мустафою Найемом та іншими у русі "Дій з нами".

Гусєв був членом громадського об'єднання "Земляцтво Херсонщини", до якого також входять голова Херсонської облради Владислав Мангер, ексголова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв та його заступник Євген Рищук, яких активісти та журналісти також пов'язують зі вбивством Катерини Гандзюк.

Після того як цей факт сплив, 17 червня Гусєв написав, що вирішив вийти з об'єднання через можливе призначення очільником Херсонщини.

гусєв реформи технології укроборонпром армія

Знак гривні
Знак гривні