Як через рік після початку COVID-19 в Ухані китайська пропаганда намагається змінити історію

Повідомлення в державних ЗМІ вказують на дедалі більші спроби "перемістити" походження коронавірусу в інші країни.

Чоловік із на той час загадковою хворобою, Ухань, січень – фото Héctor Retamal/AFP
Чоловік із на той час загадковою хворобою, Ухань, січень – фото Héctor Retamal/AFP

Про це йдеться в аналізі британського The Guardian.

Дивіться також:

Китай блокує позови родин загиблих щодо приховування початку спалаху COVID-19 в Ухані

Через майже рік після того, як лікарі виявили перші випадки нової хвороби в китайському місті Ухань, уряд країни, схоже, намагається ставити під сумнів походження глобальної пандемії Covid-19.

Державні ЗМІ періодично публікують новини про коронавірус, який знаходять на упаковці імпортних продуктів – що в решті світу не вважається значущим чинником інфікування.

Також у Китаї публікують дослідження про можливі випадки хвороби, виявлені поза Китаєм іще до грудня 2019 року.

Офіційна газета People’s Daily на минулому тижні заявила, що "всі наявні докази показують, що коронавірус не почався в Ухані – в центральному регіоні Китаю".

"Коронавірус вперше виявили в Ухані, але походження його не звідти", – цитує газета колишнього головного епідеміолога китайського центру контролю та профілактики хвороб Цзена Гуана (Zeng Guang).

Один із речників Міністерства закордонних справ Китаю також заявив, що важливо розрізняти між місцем виявлення Covid-19 та місцем, де вірус перетнув видовий бар'єр, перейшовши з тварин на людей. "Хоча Китай перший повідомив про випадки, це не обов'язково значить, що вірус походить із Китаю", – заявив Жао Лічжян (Zhao Lijian) під час пресконференції.

Китайські науковці навіть подали в медичний журнал Lancet публікацію, яка заявляє: "Перша передача Sars-CoV-2 від людини до людини відбулася не в Ухані", а, можливо, на "індійському субконтиненті".

Заяви китайців про походження вірусу за межами Китаю не викликають довіри у науковців решти світу.

Так, Майкл Раян, директор програми надзвичайних ситуацій ВООЗ, назвав "дуже спекулятивними" заяви, що хвороба не походить із Китаю. "З точки зору громадського здоров'я очевидно, що розслідування починають там, де виникли перші випадки серед людей", – заявив він на пресконференції в Женеві.

Твердження, що Covid-19 начебто циркулював в Італії ще восени 2019 року, на основі зразків з одного ракового відділення, є "слабкими", заявив професор-вірусолог Джонатан Стоє (Stoye). Антитіла, виявлені в тому єдиному відділенні в Італії, пов'язані не з Covid-19, а з іншими типами коронавірусів, які існували доти.

"Видається певним, що перші виявлені випадки хвороби були в Китаї. Отже, залишається найбільш імовірним, що вірус виник саме там", – додав Стоє.

Й хоча сліди коронавірусу було знайдено на упаковці морожених продуктів – науковці одностайні, що це становить дуже низький ризик для хвороби, що, як зараз універсально вважається, передається передусім через дихальні краплини різного розміру.

Позитивний тест на упаковці "не означає здатного заразити вірусу – це лише сигнал того, що вірус присутній на поверхні", – заявив Ендрю Пекош (Pekosz) із університету Джонса Гопкінса.

Утім, із дедалі більшою кількістю жертв і економічними наслідками пандемії, Пекін намагається захистити свою репутацію вдома й за кордоном.

Відновившись після першого спалаху, Пекін прагне також покращити свою міжнародну репутацію за допомогою медичної допомоги. Як і США, він має кілька вакцин-кандидатів на останніх стадіях розвитку. Однак пандемія мала катастрофічні наслідки для громадської думки у світі про Китай.

Самі топчиновники Китаю навряд чи мають сумніви щодо походження вірусу, а фокус на "альтернативних" теоріях є пропагандистською кампанією.

Всередині країни Компартія КНР просуває історію успіху в подоланні хвороби та в поверненні життя до чогось подібного на норму. А за кордоном – Китай, імовірно, планує посіяти сумніви принаймні серед частини глобальної аудиторії, перетворивши базові факти на "політично чутливу річ".

Влада Китаю й донині не виявляє відкритість у цьому питанні й затягувала початок розслідування ВООЗ щодо походження хвороби. Коли навіть розслідувачі отримали доступ в Ухань – їх не пустили на продуктовий ринок, пов'язаний з початковим спалахом. А вигляд цей базар мав неапетитний, негігієнічний:

Як виглядав базар в Ухані, звідки почалася пандемія (ФОТО)

outbreak.original.jpg

Правильне розуміння походження Covid-19 життєво важливе для запобігання можливим наступним пандеміям.

На жаль, наразі Пекін більше зосереджений на питанні про те, кого звинувачувати, ніж на науково точному розумінні походження з метою запобігання подібним катастрофам у майбутньому.

Китай пропаганда медицина пандемія наука коронавірус

Знак гривні
Знак гривні