Китай блокує позови родин загиблих щодо приховування початку спалаху Covid-19 в Ухані

Родичі померлих у початковому спалаху коронавірусу в місті Ухань кажуть, що їхні позови до судів зненацька закриваються, а дехто зіткнувся з тиском з боку влади. Люди звинувачують владу Уханя та провінції Хубей у приховуванні спалаху замість повідомлення громадськості про небезпеку з самого початку.

Zhang Lifa — пацієнт на цьому фото, зробленому 30 січня в Ухані; син загиблого, Zhang Hai, став голосом родичів померлих
Zhang Lifa — пацієнт на цьому фото, зробленому 30 січня в Ухані; син загиблого, Zhang Hai, став голосом родичів померлих

Про це пише SCMP (Гонконг).

Пенсіонерка Zhong Hanneng з Уханя в лютому втратила сина — й вона, як і інші родичі, хоче судитись із місцевою владою за запізніле повідомлення про спалах, який забрав життя близько 3900 людей у місті.

Однак десятки родичів стикаються з тиском влади, яка змушує їх не подавати позови. Юристів попереджають, аби вони не бралися за захист таких позивачів. Ті, хто таки подає позови, стискаються з різкими відмовами та раптовим закриттям справ.

Zhang Hai, батько якого помер у лікарні, став фактичним речником родичів померлих.

Позови, що подаються через громадську організацію, включають вимогу морального відшкодування в сумі близько 2 млн юанів (300 тисяч доларів) та публічних вибачень за несвоєчасне попередження.

Проте більшість позовів раптово закривають через різні процедурні приводи. При цьому, повідомлення про відмову здійснюються по телефону, а не офіційно в письмовому вигляді, що саме по собі є порушенням усіх можливих процедур. Очевидно, це робиться для "замітання паперових слідів".

Суди Уханя відмовляються коментувати.

Два десятки адвокатів вимушені потай консультувати родини: їх "попередили" не влазити в цю справу.

Як відомо, на початку спалаху на лікарів, які повідомляли про нього, тиснули, щоб вони мовчали.

Компартія Китаю продовжує применшувати свою відповідальність, навіть ставлячи під сумнів, чи взагалі патоген виник у Китаї, водночас трублячи про пізніший успіх у притлумленні інфекції в країні.

Сі Цзіньпін на минулому тижні оголосив, що країна "пройшла неймовірний та історичний тест", швидко відповівши на спалах.

Однак родичі перших жертв розповідають іншу історію: в кінці січня влада Уханя все ще не діяла на рівні всього міста. З наближенням китайського Нового Року люди робили покупки в переповнених супермаркетах. Багато людей на вихідні вилетіли з Уханя, роблячи інфекцію глобальною. Навіть про маски ще не говорили.

А вірус уже ширився містом, і влада про це знала, але приховувала це.

Детальніше англійською

Знак гривні
Знак гривні