І знову The Коломойський. Укрнафті «пробачать» податковий борг на 30 млрд

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект №4119 про внесення змін до держбюджету на 2020 рік. Він передбачає погашення податкових боргів Укрнафти на 30,35 млрд гривень.

Ми писали про ситуацію тут:

The Коломойський. Як олігарх відновлює вплив, аби заробляти на державі

За документ проголосували 283 народних депутата. Ось вони поіменно.

Закон передбачає, що спочатку Національна акціонерна компанія "Нафтогаз" отримає від Кабінету Міністрів 32,3 млрд грн компенсації за поставки газу на умовах ПСО, визнає цю компенсацію як дохід, на який буде нарахований податок на прибуток розміром 5,95 млрд грн.

Після цього Нафтогаз має заплатити Укрнафті за 2,06 млрд куб. м газу, поставленого в 2006 (15,1 млрд грн), й авансовий платіж за газ майбутнього видобутку (24,1 млрд грн).

Очікується, що з цих коштів Укрнафта погасить 30,35 млрд грн боргів.

Водночас додаткові грошові зобов'язання по ПДВ і податку на прибуток, які виникнуть у Укрнафти в результаті операцій купівлі-продажу газу з НАК, становитимуть 6,2 млрд грн.

Із цього випливає, що сумарний обсяг надходжень до спецфонду держбюджету в межах операцій між НАК і Укрнафтою становитиме 42,5 млрд грн (30,35 млрд грн + 5,95 млрд грн + 6,2 млрд грн).

У разі відрахування 32,2 млрд грн компенсації, яку має отримати Нафтогаз, виникає залишок 10,3 млрд грн.

Закон передбачає, що надлишок надходжень у сумі 10,3 млрд грн спрямують на забезпечення додаткових джерел фінансування Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 (сумою 8,9 млрд грн) та фінансування витрат на реструктуризацію вугільної галузі (сумою 1,4 млрд грн).

За матеріалом РБК-Україна


закон нафта зеленський бюджет коломойський олігархи

Знак гривні
Знак гривні