ДБР викликає голову КСУ на допит, Зеленський пропонує звільнити всіх

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про електронне декларування "нікчемним" і таким, що не має правових наслідків, а також скасувати відповідні зміни до ЗУ "Про запобігання корупції". Текст "Проєкту Закону про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства" опубліковано на сайті ВР.

Проєкт закону містить лише три статті: "Неправосудність рішення,  прийнятого у власних інтересах", "Відновлення конституційного судочинства" і "Прикінцеві положення". Цензор наводить повний текст:

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що рішення КСУ, за поданням 47 нардепів, не мало належного обґрунтування і виходить за межі конституційного подання. На думку авторів, Конституційний Суд України шляхом маніпуляцій вдався до ухвалення цього рішення.

"Отже, існує необхідність забезпечити збереження європейського й євроатлантичного вибору українського суспільства, дотримання принципу верховенства права конституційними органами, усунути загрозу національній безпеці України і забезпечити дотримання принципу верховенства права, встановленого Конституцією України", – йдеться в записці.

Варто зазначити, що Конституція не передбачає припинення повноважень суддів КС таким чином. У ній визначено чіткий перелік підстав для звільнення судді. Змінити склад Конституційного Суду можна тільки за згодою самих суддів. Для цього потрібно не менше двох третин від конституційного складу суду.

Водночас Конституція чітко визначає підстави для звільнення судді КСУ. Зокрема, це може бути нездатність виконувати свої обов'язки за станом здоров'я, порушення вимог щодо несумісності, вчинення істотного дисциплінарного проступку або нехтування своїми обов'язками та подання заяви про відставку.

Виклик до ДБР

"Слідчі ДБР розслідують низку кримінальних проваджень, у яких слідчим шляхом перевіряється голова Конституційного Суду України на причетність до скоєння злочинів у складі злочинної організації", – повідомив в.о. директора ДБР Олексій Сухачов.

Під час досудового розслідування вивчається вплив злочинної організації на діяльність господарських судів, винесення ними неправосудних рішень в інтересах наближених осіб для незаконного відчуження майнових активів.

"Так, Голова КСУ перевіряється слідчим шляхом на участь у злочинній організації, скоєних в її складі злочинах, а також у вживанні заходів до приховування злочинів", – сказано в повідомленні.

Що ж ухвалив Конституційний Суд?

законопроект конституція ксу корупція скандал

Знак гривні
Знак гривні