Що треба знати про ймовірні майбутні вакцини від COVID-19?

Про це йдеться у свіжій статті журналу Американської медичної асоціації. Наводимо дещо скорочений переклад:

Ілюстративне зображення: Michigan Medicine, University of Michigan
Ілюстративне зображення: Michigan Medicine, University of Michigan

Уряд США інвестував у швидку розробку вакцин від Covid-19, деякі з них ґрунтуються на нових технологіях.

Нині у США чотири кандидати на вакцину перебувають на третій, останній стадії досліджень – якщо вони виявляться успішними, то одна або більше вакцин з'являться впродовж кількох місяців.

Першими вакцини отримають клінічні лікарні та лікарі, й саме вони матимуть ключову роль при впливі на рішення пацієнтів щодо вакцинації.

Винятково науково обґрунтована інформація особливо важлива в атмосфері поляризації суспільної думки. Ця стаття відповідає на найбільш імовірні питання, які ставитимуть щодо вакцин пацієнти.

Наскільки вакцина зменшить ризик Covid-19 і ускладнень?

Вакцина, щоб бути ліцензованою, має доведено запобігати захворюванню чи послаблювати його перебіг принаймні у 50% вакцинованих.

Важливо усвідомлювати маржу похибки в оцінці запобіганню. Наприклад, дослідження може показати захворюваність у 100 випадків у групі, яка отримувала плацебо, та захворюваність у 50 випадків у вакцинованій групі. Це буде достатньо для досягнення 50% потрібного результату – але важливо пояснити пацієнтам, що інтервал упевненості може варіюватися від 30% до 80%. Важливо також розуміти, чи зменшує вакцина й кількість тяжких випадків, які включають госпіталізацію та смертельні випадки. Однак при цьому дослідження можуть мати недостатню кількість пацієнтів із серйозними наслідками, щоб оцінити цей аспект.

Наскільки безпечні препарати, які зараз випробовуються для вакцинації?

Лікарям для пояснень слід буде знати, як оцінюється безпечність препаратів, що випробовуються як кандидати на вакцини, та які були побічні наслідки, зокрема серед кандидатів на вакцини в інших країнах.

Імовірно, що вакцинація буде пов'язана з легкими побічними наслідками, як і в інших вакцинах: біль у місці уколу, часом підвищення температури, втома, біль у м'язах. Попри неприємність таких симптомів, якщо вони не є тяжкими та швидко минають і пацієнти очікують на них заздалегідь, зазвичай ці симптоми не викликають тривоги.

Більш серйозні реакції – як-от невралгічні наслідки чи запалення – мають викликати занепокоєння. Рідкісні негативні побічні ефекти можуть бути виявлені лише за широкого використання вакцини. Тому пацієнтам слід знати, що їхній уряд розгорнув широку систему для моніторингу, оцінки та повідомлень про безпеку вакцин одразу після того, як вони з'являться.

Чи буде вакцина ефективною для всіх?

Коронавірус має тяжчі симптоми серед людей, які переважно менше беруть участь у клінічних випробуваннях – передусім це літні люди, пацієнти з хронічними хворобами та представники меншин.

Різні групи можуть мати різні відповіді організмів на вакцинацію.

Важливо оцінити характеристики людей, які брали участь у випробуваннях, і визначити, чи схожі вони на цільову аудиторію, яка вакцинуватиметься. Певна вакцина може бути кращою для одних пацієнтів, ніж для інших.

Випробування, що включають дітей або вагітних жінок, почнуться лише після того, як буде точно продемонстровано безпечність вакцини-кандидата для інших груп.

Чи будуть усі вакцини однаковими?

Різні вакцини, найпевніше, діятимуть і використовуватимуться по-різному. Клінічні лікарі мають знати про різниці між вакцинами: від кількості наявних доз до розкладу щеплень, а також про безпечність та ефективність кожної.

Важливо буде знати, які вакцини кращі для певних груп населення. Лікарям слід буде розуміти це та, за наявності більш ніж однієї вакцини, рекомендувати найкращий варіант для конкретного пацієнта.

Чи можна вакцинованим перестати хвилюватися про Covid-19?

Вакцини допомагають захистити пацієнтів і людей навколо них, однак для істотного зменшення передачі хвороби вакцинованою має бути велика частина населення.

Це займе щонайменше кілька місяців.

Жодна вакцина не є ефективною на 100%, а вакцина, що захищає від розвитку клінічної картини захворювання, може не запобігти передачі хвороби іншим людям.

Крім того, тривалість природного імунітету від коронавірусу SARS-CoV-2 точно невідома й може поступово зникати з часом. Тому ймовірна тривалість захисту вакцинами від Covid-19 також невідома.

З цієї причини навіть після появи вакцин коронавірус SARS-CoV-2 залишиться проблемою, проти якої мають діяти публічні заходи, такі як соціальне дистанціювання, обмеження розмірів груп, носіння масок. Усе це знадобиться принаймні ще на кілька місяців, а потенційно й довше.

Висновки

Багато людей вагаються щодо вакцинації від Covid-19 навіть після появи вакцин. Серед причин сумнівів – новизна та надзвичайно швидка розробка вакцин, політизація пандемії, суперечливі повідомлення від науковців та урядових посадовців.

Критично важливо, щоб лікарі були добре інформовані про наявні дані, щоб мати змогу допомогти пацієнтам ухвалювати здорові рішення про вакцини, що необхідно для завершення пандемії.

У перекладі на українську мову ми не включили кілька пунктів, які, на нашу думку, стосуються винятково США: повний текст англійською ви можете прочитати тут.

майбутнє вакцина медицина наука вакцини коронавірус

Знак гривні
Знак гривні