Міське рішення дня: найбільший стадіон в Європі пропонують покрити парком (ФОТО)

Футбольний стадіон FC Barcelona пропонують накрити зверху та насадити 26-гектарний парк:

Nou Parc, на "даху" стадіона Nou Camp, пропонують накрити зверху лісоподібним парком – це спроба продемонструвати, як можна всередині міст створювати великі зелені зони.

"Головна мета – повернути природу в місто Барселона і потім розширити цю модель на інші населені пункти", – сказали журналу архітектури та дизайну DeZeen архітектори Хорді Фернандес і Едуардо Ґутьєррес, засновники студії ON-A Architecture, котра розробила проєкт.

Парк має бути зведено над стадіоном ФК "Барселона", який було збудовано в 1957 році та який досі є найбільшим футбольним стадіоном в Європі – лише безпосередньо над полем має залишитися відкрите небо.

Пагорб, який має утворитися, накрив би собою також поля для тренувань, криту спортивну арену, льодовий коток, а також розташовані поблизу крамниці.

Всі наявні будівлі мають продовжити функціонувати, але під залісненими схилами. "Наша пропозиція – визначити нову модель співжиття людей із природою", – заявили Фернандес і Ґутьєррес.

Нині відгороджена парканами зона, що містить стадіон і прилеглі будівлі, має лише 8% зеленого простору, решту займають будівлі (42%) та просто тверде покриття (50%). Пропозиція відкриє всі ці зони для громадськості та збільшить кількість зелені в місті в цілому.

"Nou Camp – велика зона в центрі міста, яка може поєднати два райони через зелений парк. Це дозволить нам наблизитися до цілі в дев'ять квадратних метрів зелені на кожного мешканця, як рекомендує ВООЗ, тоді як зараз у Барселоні тільки шість квадратних метрів на мешканця.

У місті Барселона, нашому рідному місті, є мало місць, де можна здійснити подібний проєкт", – кажуть архітектори.

Докладніше в DeZeen, всі зображення ON-A.

природа архітектура місто

Знак гривні
Знак гривні