Серіал від Netflix розкриває секрети популярних пісень

Документальний серіал Song Exploder намагається пояснити, що стоїть за успіхом найбільших хітів.

Alicia Keys в одному з епізодів серіалу Song Exploder: фото Netflix
Alicia Keys в одному з епізодів серіалу Song Exploder: фото Netflix

Перші чотири епізоди аналізують впливовий рок, поп, хіп-хоп і музичний театр, – пише гонконзька South China Morning Post.

Один із перших звуків у пісні Losing My Religion від R.E.M. – це мандоліна. Мінімалістична мелодія йде крізь трек майже без зв'язку з рештою музики. Але заберіть її – і пісня розвалиться. Оберіть замість мандоліни саксофон, рояль або електрогітару – й вийде щось зовсім інше.

Але чому?

Музиканти, які вже були відомі, боялися, що цей експеримент "зруйнує їхню кар'єру – але це буде круто". Натомість він привів їх до нового рівня популярності: власне, зараз ця пісня – можливо, найвідоміша у їхньому спадку.

Те, що почалося з музичного подкасту, розвинулось у цілий серіал – Song Exploder сповнений подібних пісень і спроб пояснити їхню нездоланну силу впливу на мільйони людей.

Автор того, що було подкастом і стало серіалом, Hrishikesh Hirway, уже інтерв'ював таких зірок, як Iggy Pop, але спершу йому відмовляли в розвитку проєкту – платформи, до яких він звертався, не були надто зацікавлені в аудіо як у формі оригінального контенту. Тепер він іронізує з того, як попередні подкасти продаються на різні канали.

Структурно кожен епізод Song Exploder схожий на оригінальні подкасти: спершу історичний контекст і пісня – для новачків. Потім прибувають, власне, творці пісні з оригінальним записом, і разом вони намагаються "підірвати" (explode) пісню.

Відтворюючи окремо різні інструменти, згадуючи про чернетки – намагаються розібратися, чия ідея була зробити ту пам'ятну паузу в треку, хто вирішив додати ту-таки мандоліну.

У кінці, незалежно від довжини, твір відтворюється повністю й без перерв.

Докладніше англійською

кіно музика

Знак гривні
Знак гривні