Українська журналістка розповіла на прикладі своєї сім'ї, як не проґавити момент госпіталізації при Covid-19

"Мама в реанімації у важкому стані. У батька, судячи з усього, легка форма".

Пульсоксиметр вимірює насиченість крові киснем: зниження рівня сатурації — ознака, що організм не може впоратися. Такі прилади зараз видали більшості сімейних лікарів, однак при захворюванні, можливо, варто буде мати свій
Пульсоксиметр вимірює насиченість крові киснем: зниження рівня сатурації — ознака, що організм не може впоратися. Такі прилади зараз видали більшості сімейних лікарів, однак при захворюванні, можливо, варто буде мати свій

Журналістка Олена Білозерська розповіла про те, як у випадку її родини, схоже, пропустили правильний момент госпіталізації при коронавірусі.

"Я зараз поділюся лайфхаком для хворих на ковід: як не проґавити момент, коли необхідно госпіталізуватися. З мамою ми, на жаль, трохи його проґавили.

У неї було так: невеликий кашель і слабкість, як при застуді. Через кілька днів підвищилась температура — спочатку 37,5-38, потім почала стрибати вище 39. Весь цей час вона чудово збивалася парацетамолом. У поліклініці по телефону також порадили приймати антибіотик азітроміцин і вітамін С.

Десь в кінці першого тижня хвороби мама втратила нюх (втрата нюху і смаку, наскільки я розумію, — єдиний симптом, який чітко відрізняє ковід від грипу та інших подібних хвороб). На цьому етапі я викликала додому приватну лабораторію, зробили ПЛР, ковід підтвердився.

Далі я викликаю швидку. Увага — проблем із диханням, ломоти чи головного болю мама весь цей час не відчуває. Тільки температура, легкий кашель і сильна слабкість (важко було самій навіть до туалету дійти). Лікарі швидкої не хочуть везти її до лікарні, пропонують лікуватися вдома на самоізоляції!

Мама рада погодитись — хто ж хоче до інфекціонки? Але я наполягаю, везуть. В лікарні міряють сатурацію (насиченість крові киснем), роблять великі очі, сварять нас, що втратили багато часу, і кладуть маму під кисень, а наступного дня переводять до реанімації. Вона там уже дві доби. Стан — "стабільно тяжкий".

Такі симптоми, як були у мами (крім втрати нюху) періодично бувають у кожного з нас, і ми чудово одужуємо без лікарні. Як же не проґавити той момент, коли госпіталізація стає необхідною?

Не чекайте, коли почнете фізично задихатися. Коли це станеться, вас уже можуть не врятувати.

КУПІТЬ ОКСИМЕТР! Це прилад, який надягається на палець і виводить на дисплей вашу сатурацію. І якщо вона починає падати і стає нижчою за 94 — негайно до лікарні!

Оксиметр потрібен як тим, хто лікує вдома підтверджений ковід, так і тим, хто не робив ПЛР або зробив і чекає на результати.

Якщо загальний стан задовільний і сатурація в нормі — можна лікуватися вдома. Якщо ж вона низька — це означає, що вже почалася двобічна ковідна пневмонія... В такому випадку без лікарні ваш організм навряд чи впорається.

Є значно кращий метод діагностики — КТ легень, але ж із самопочуттям, як при сильному грипі, ви не дійдете пішки туди, де його роблять, за кермо теж не сядете, а їздити з ковідом на громадському — треба бути повним м*даком.

Залишається тільки швидка і лікарня, але ж її викликають лише коли вже дуже погано. А оксиметр — маленька домашня "лабораторія". Він скаже вам, коли треба бити тривогу.

У нас вдома не було оксиметра, і ми втратили кілька дуже важливих днів.

Тепер є. Батько міряє сатурацію тричі на день. Тьху-тьху, поки що вона в нормі.

І ще одне. Я заплатила за тест ПЛР для мами 2200 грн. Взяли його зранку у нас вдома, а результат був готовий о другій ночі. Розумію, що дорого, але дуже закликаю тих, хто живе у великих містах і має фінансову можливість, зробити такий тест за наявності симптомів, схожих на ковід.

Бо, по-перше, без позитивного тесту швидка, скоріше за все, не повезе Вас до лікарні. По-друге, якщо тест виявиться негативним, Вам із вірогідністю 99% можна лікуватися вдома, консультуючись із сімейним лікарем, і не пхатися до медзакладів, де є колосальний ризик заразитися тим, чого у Вас немає.

#COVID19. Новини про моїх батьків. Мама в реанімації у важкому стані. У батька, судячи з усього, легка форма. Я зараз...

Gepostet von Олена Білозерська am Mittwoch, 2. September 2020

досвід коронавірус київ

Знак гривні
Знак гривні