Китайські компанії продають дешеві смартфони найбіднішому населенню світу. А потім його обкрадають

У публікації Buzzfeed News про «цифровий колоніалізм», який практикує Китай в Африці, описана історія Мзолозі, 41-річного безробітного з Йоганесбургу, Південно-Африканська республіка. Він приблизно за 30 доларів купив смартфон Tecno W2 виробництва китайської компанії Transsion. Ні перша, ні друга назва нічого не скажуть західному користувачу – хоча в дійсності Transsion є четвертим за величиною виробником смартфонів у світі після Apple, Samsung та Huawei. І постачальником смартфонів номер один в Африці.

Мзолозі сподобався зовнішній вигляд смартфона. Але він скоро почав помічати, що його розмови та спілкування в месенджерах постійно перериваються повідомленнями з рекламними оголошеннями, а передплачений ним інтернет-трафік кудись зникає прискореними темпами. Більше того, регулярно з’являються запити про приєднання до тих чи інших платних послуг, якими він раніше не цікавився.

1000x-1.jpg

Secure-D, компанія з безпеки мобільного зв’язку, дослідила смартфон і виявила, що на ньому ще з коробки було встановлене шкідливе програмне забезпечення xHelper та Triada. Ці програми таємно завантажували на смартфон інші аплікації і намагалися підписати свого власника на ті чи інші платні сервіси. За 10 місяців 2019 року система Secure-D, яка перешкоджає шахрайським діям такого програмного забезпечення, заблокувала 844 тисячі подібних транзакцій на телефонах Transsion. У компанії стверджують, що попри те, що інтернет-трафік зі смартфонів Transsion становить лише 4% від усього трафіку Африки, він згенерував 18% підозрілих кліків.

Речник Transsion заявив BuzzFeed News про непричетність компанії до шахрайських дій і звинуватив натомість неназваного вендора в ланцюжку постачання – мовляв, це він встановив шкідливе програмне забезпечення перед продажем. Втім, опитані виданням експерти вважають, що китайські телекомунікаційні компанії практикують в Африці своєрідний «цифровий колоніалізм». Вони пропонують свої пристрої чи сервіси по екстремально низькій ціні, часом навіть у збиток. Але відшкодовують своє за рахунок нав’язливої реклами та шахрайських платних послуг. І навіть якщо користувачі, серед яких багато взагалі вперше отримали доступ до інтернету, не передплатять ці послуги, шкідливі програми все одно «з’їдять» значну частину їхнього інтернет-трафіку. А для бідних африканців оплата інтернету становить суттєву частину їхнього бюджету. Так, Мзолозі, герой описаної BuzzFeed News історії, дізнавшись, що смартфон краде його гроші, взагалі відмовився від користування на ньому інтернетом.

шахрайство IT Китай

Знак гривні
Знак гривні