Російсько-китайська дружба дає тріщину. Москва може стати союзником США у протистоянні з Китаєм

Китай та Росія традиційно визначали взаємні стосунки як «особливі» та «безпрецедентні», і нещодавно знову обіцяли зберегти те, що вони називають «всеосяжним стратегічним партнерством». Втім, у минулі місяці в цьому партнерстві почали з’являтися тріщини – попри намагання обох країн це приховати, пише видання South China Morning Post. Це, зокрема історичні суперечки навколо приналежності міста Владивостока та продаж Росією зброї Індії – стратегічному противнику Китаю в Азії, та затримка з постачанням до Китаю російського ракетного комплексу С-400.

На тлі цих суперечностей Вашингтон може запропонувати союз старому ворогу по холодній війні – задля протистояння росту китайської міці. Раніше подібне вважалося б немислимим, але зараз держсекретар Майк Помпео у відповідь на запитання, чи це можливо, сказав: «Я дійсно думаю, що це гарна нагода».

china.JPG

Суперечки навколо Владивостока вилилися в публічний простір минулого місяця, коли Китай обурило відео російського посольства на відзнаку 160-річчя міста. Владивосток, нині адміністративна столиця Приморського краю, був частиною Маньчжурії, анексованої Російською імперією в 1860 році після поразки Китаю в другій опіумній війні. Відповідно, згадка про ювілей анексованих територій викликала в Китаї шквал критики.

Ще одна розбіжність – це продажі російської зброї в Індію на тлі загострення китайсько-індійських суперечностей. Так, 15 червня не менше 20 індійських та невідоме число китайських військових були вбиті у рукопашних боях за контроль над спірними прикордонними територіями в Західних Гімалаях. При цьому більшість індійських стратегічних озброєнь, від авіаносця до ядерних підводних човнів та ударної авіації, придбана в Росії. Китайські соцмережі обурюються: як це може бути, щоб твій друг дав ніж твоєму ворогу?

А от Китаю Росія допомагати зброєю не поспішає. Вона призупинила постачання зенітно-ракетного комплексу С-400, який китайці замовили ще в 2014 році. Перша партія надійшла в 2018-му, а інші Москва не передала. І водночас погодилася пришвидшити продаж аналогічних комплексів Індії, яка замовила їх значно пізніше. Для Китаю це явно недружній крок.

Втім, найбільш гарячим питанням для Китаю в стосунках з Росією є нещодавнє повідомлення в індійських ЗМІ, що Делі пропонує Москві приєднатися до очолюваної США індо-тихоокеанської ініціативи, стратегічного альянсу, який розглядають як спробу протистояти Китаю. Цю тему, як повідомляють, обговорювали в телефонній розмові російський заступник міністра МЗС Ігор Моргулов та посол Індії в Росії Венкатеш Варма.

Індія нібито заявила Росії, що так само, як Делі, підтримує проект Москви «Велика Євразія», – в якому йдеться про розворот на Схід та потужніше залучення до азійських справ, – і Росія має підтримати індо-тихоокеанську ініціативу, та не розглядати її лише як спробу Вашингтона створити розкол в регіоні.

Ця ідея викликала різку критику в Китаї, а більшість аналітиків заявила, що Москва на це не піде. Втім, є й протилежна думка – для Росії індо-тихокеанська ініціатива дає шанс, долучившись до неї, кинути виклик американському лідерству в створенні нового центру сил у Азії.

Від Текстів зазначимо, що для України такий розвиток подій вкрай поганий, адже в разі союзу Москви і Вашингтона проти Китаю підтримка України відійде в США на задній план, а то й взагалі припиниться, щоб не давати "ножа ворогові друга".

росія сша Китай

Знак гривні
Знак гривні