Чому пандемія COVID-19 оминула буддистські частини Азії?

Одна з найбільших загадок глобальної пандемії – в Південно-Східній Азії. Незважаючи на близькість до Китаю та одного з найбільших осередків спалаху, Індії, такі переважно буддистські країни, як Лаос, Камбоджа, М'янма, Таїланд і В'єтнам – "ледве чхнули".

Про це йдеться в матеріалі The Economist.

Особливо показовий В'єтнам: 97 млн населення – і жодного відомого смертельного випадку.

Таїланд: 78 млн населення, лише 58 смертельних випадків, і жодного нового випадку за останні 40 днів.

Зубожіла М'янма: лише 317 випадків, серед них шість смертельних.

Камбоджа: 141 випадок загалом, жодного смертельного.

Лаос: 19 випадків, жодного смертельного, жодного нового від квітня.

Порівняйте це з сусідньою переважно мусульманською Індонезією (майже 70 тисяч випадків, 3400 смертей) та переважно християнськими Філіппінами (50 тисяч випадків, 1300 смертей).

Якщо відкинути пояснення "гарної карми" – особливо враховуючи атеїстичну диктатуру В'єтнаму – то якраз успіх В'єтнаму пояснити найлегше. Ми про це вже писали:

Бідні регіони можуть ефективно впоратись із COVID-19. Приклад В'єтнаму

В'єтнам віддавна має підозру щодо свого сусіда-велетня, Китаю. На початку 2020 року влада інстинктивно не повірила запевненням КНР щодо хвороби й навіть запустила власні хакерські атаки для здобуття розвідувальної інформації про хід епідемії в Ухань. В'єтнам закрив кордон і авторитарними методами закрив населення та суворо відстежував й ізолював відомі випадки. По суті, Китай робив те саме.

Мало хто може настільки ж контролювати ситуацію, та й мало хто має настільки ж ефективну систему, в тому числі охорони здоров'я. Втім, найближче до Китаю та В'єтнаму псевдодемократичний Таїланд, де за демократією "наглядають" армійські генерали. Таїланд – мекка медичного туризму завдяки своїй якісній медицині. Уряд також діяв швидко та жорстко. Й досяг успіху, попри тісні зв'язки з Китаєм.

Попри велику кількість зв'язків та, по суті, сателітарність до Китаю, передачі хвороби не сталось ані в Лаосі, ані в М'янмі, ані в Камбоджі, лідер якої є найбільшим прихильником КНР у регіоні. Вони навіть не закривали кордони, адже залежать від китайського бізнесу та будівництва. Лідер Камбоджі показово злітав у Пекін у лютому.

Можливо, тут є недостатнє тестування – однак неурядові організації, зокрема медичні, кажуть, що неможливо приховати великий спалах коронавірусу. Експерти у Камбоджі, Таїланді, В'єтнамі не бачать ознак великого спалаху, як-от збільшення кількості людей у лікарнях.

Навіть найбідніші країни вдалися до заходів, які допомогли стримати поширення коронавірусу. Заробітчани, які повертались із Таїланду до М'янми, мусили по 14 днів сидіти у шалашах за межами своїх сіл.

Інший можливий чинник – велика кількість сільського населення, де низька густота населення.

Бідні фактично живуть при відкритих вікнах, тут немає кондиціонерів.

Населення у регіоні переважно молоде.

І ще до початку пандемії коронавірусу люди були звиклі до масок.

Релігійний елемент може бути присутній: буддистське привітання – стиснені долоні (як на зображенні вгорі) – сприяє дистанціюванню.

Тепер питання в тому, чи не накриє ці країни другою чи третьою хвилею. Наразі інфекція може проникнути не лише із Китаю, а з будь-якої точки світу. Так нещодавно виник спалах у Гонконгу. Натовпи, що збираються у храмах на честь початку Васса, показують, як легко втрачається обережність, коли до постійного стану тривоги звикають.

коронавірус азія релігія

Знак гривні
Знак гривні