Бідні регіони можуть ефективно впоратись із COVID-19. Приклад В'єтнаму та одного індійського штату

В'єтнам та індійський штат Керала "дешево" приборкали епідемію. Секрет – "швидкі та ефективні" системи охорони здоров'я.

Про це йдеться в матеріалі The Economist.

Дзвонить телефон, лікар бере трубку. "Сер, у нас закінчились апарати штучного дихання. Що робити, коли привезуть нових пацієнтів?" Вакцини чи ліків нема.

Так починається фільм "Вірус", знятий торік у Моллівуді – центрі кіноіндустрії штату Керала. В ньому описується патоген, який походить від кажанів і починає поширюватись у Кералі у 2018 році. Але штат стримав той вірус у кіно за допомогою відстеження контактів і справді суворого карантину.

Подібним чином Керала і в реальності стримала вірус у 2020 році, за допомогою схожих простих і дешевих методів. Саме в Кералі зафіксовано перший випадок COVID-19 в Індії – його завіз студент, який повернувся з Вуханя.

На початок загальнонаціонального карантину в Кералі – одному з 36 штатів Індії – припадав кожен п'ятий випадок захворювання в країні. Але якщо відтоді кількість випадків по Індії загалом збільшилася в 71 раз, то в Кералі вона впала:

Гроші – не все: експоненційний ріст в Індії ліворуч, але приборкання епідемії в індійському штаті Керала праворуч
Гроші – не все: експоненційний ріст в Індії ліворуч, але приборкання епідемії в індійському штаті Керала праворуч

Значно масштабніший приклад – В'єтнам із 95 мільйонами населення. Сценарій – дуже схожий, а результат іще більш дивовижний.

В'єтнам, як і Керала – один із перших зазнав поширення вірусу, і так само після піку – різке падіння кількості випадків.

На противагу В'єтнаму, наприклад, країна з подібним розміром, населенням та рівнем багатства Філіппіни має експоненту.

Чому?

Керала та В'єтнам уже мали досвід епідемій: SARS у 2003 році та "свинячого" грипу в 2009-му.

В'єтнам і Керала впродовж тривалого часу багато інвестують у громадське здоров'я (в обох – у порівнянні з сусідами – доволі ліві уряди), з централізованим управлінням, наголосом на первинну допомогу, з охопленням медициною навіть віддалених сіл і з великою кількістю добре навченого медичного персоналу (згаданий вище перший студент, який завіз вірус у Кералу з Вуханя теж був студентом саме з медицини).

Не збіг, що саме тут сильний вплив мав комунізм, пише Economist: у В'єтнамі він є державною ідеологією ще з часів фактичної перемоги над США у В'єтнамській війні; а в Кералі "комунізм як бренд" пропагують ліві партії, які домінують у штаті (шляхом виборів) ще з 1950-х років.

Обидві країни застосували ранні та "агресивні" дії для обмеження поширення вірусу.

Низька смертність, безумовно, пов'язана з молодшим населенням цих територій – але на поширення впливають усе ж дії:

1) швидка реакція

2) масове дотримання правил

3) швидке ізолювання пацієнтів медичними працівниками

4) масове відстеження контактів підтверджених хворих

В'єтнам оголосив надзвичайний стан іще в січні – одним із перших. Завдяки відстеженню контактів окремі райони повністю закривали (під охороною поліції). Як і в Китаї, потенційних носіїв хвороби ізолювали, зокрема від їхніх власних родин.

Кампанія уряду також була "агресивною": постійні SMS та інші повідомлення, сайти та застосунки, а також вал матеріалів, часом понад 100 на день, на найпопулярніших онлайн-платформах.

Уряд штату Керала діяв так само енергійно. Крім логістики, наголошували на симпатії та співчутті до тих, хто заразиться.

Понад 100 тисяч людей було ізольовано й водночас 16 тисяч людей було мобілізовано в кол-центри: вони мали стежити, щоб ізольованим не бракувало їжі, медичної допомоги та й просто щоб було з ким поговорити за бажання.

Безплатна їжа доставлялась у тисячі домівок. Заробітчан, які не могли виїхати на роботу через закриті кордони, також підтримували фінансово.

В'єтнам залишатиметься у стані підвищеної готовності, доки не з'явиться вакцина чи ефективне лікування.

Керала готується до напливу заробітчан, адже мешканці штату масово працюють у країнах Арабської затоки, передусім ОАЕ. Вже 300 тисяч людей попросили допомоги в поверненні додому через державний штат. Це великий ризик, визнають медики Керали, "але в уряді та суспільстві немає сумніву, що їх треба повернути, й ми повинні бути з ними, незалежно від обставин".

В Україні ж, навпаки, все робиться дуже повільно, а харчування і місце самоізоляції для людей, котрі захворіли – їхня власна проблема. Читайте про характерний приклад загальмованої реакції нашої бюрократії після спалаху захворювання в містечку Українка.

Також дивіться графіку про те, які країни найгірше справляються з епідемією (спойлер – серед них Україна) і тих, які найкращі (з-поміж них – Вʼєтнам).

***

Докладніше англійською в повній статті тут. Цей скорочений виклад зроблено для ознайомлення з тим, що пишуть провідні й найбільш авторитетні світові ЗМІ на важливу у світі тему.

інозмі коронавірус

Знак гривні
Знак гривні