Трамп заборонив тінейджерську соцмережу TikTok

6 серпня президент США Дональд Трамп двома виконавчими указами розпорядився заборонити громадянам США укладати будь-які угоди з китайськими компаніями ByteDance і Tencent, власниками найпопулярніших соціальних платформ - сервісу коротких відео TikTok і месенджера WeChat відповідно. Обидва документи набудуть чинності через 45 днів, 20 вересня, -пише сайт ІТС.

Заборона поширюється на будь-які угоди з цими компаніями та їх дочірніми структурами в американській юрисдикції. Після набуття указами чинності будь-який американський резидент або компанія ризикує отримати штраф за будь-яку співпрацю з TikTok або WeChat.

simpsons-trump.png

У той же час, як повідомив представник Білого дому в коментарі Los Angeles Times, указ щодо WeChat не поширюється на інші активи Tencent. Китайський холдинг є співвласником багатьох інших компаній, включаючи Tesla, Snap, Spotify, Riot Games, Epic Games і Blizzard.

Пояснюючи мотивацію введення блокування TikTok і WeChat, Дональд Трамп заявив, що TikTok і WeChat загрожують не тільки національній безпеці, а й зовнішній політиці, а також економіці США.

«TikTok автоматично збирає величезні пласти користувацьких даних, в тому числі інтернет-дані та інші відомості про мережеву активність на кшталт даних про місцезнаходження, історію переглядів і пошукових запитах. Ця база з персональною та конфіденційною інформацією американців імовірно дозволяє Китаю потенційно відстежувати американських чиновників і підрядників, а також збирати матеріали для шантажу і вести корпоративне шпигунство.
Є свідчення, що TikTok цензурує контент, який Комуністична партія Китаю вважає політично чутливим, наприклад про протести в Гонконзі, а також про ставлення до уйгурів і іншим мусульманських меншин.
Ця програма також може використовуватися для кампаній з дезінформації у інтересах Комуністичної партії Китаю - так, наприклад, було, коли в роликах TikTok поширювалися конспірологічні теорії про походження коронавіруса.
Ці ризики реальні».
Президент США Дональд Трамп, фрагмент тесту постанови «про боротьбу з загрозою TikTok»

Укази стали наслідком чергової фази ескалації конфлікту між США і Китаєм - протягом декількох останніх місяців вищі американські чиновники невпинно повторювали, що сервіси, розроблені в Китаї, є загрозою національній безпеці США. Ще на початку липня держсекретар США Майк Помпео заявляв про можливе блокування додатка в США на тлі підозр у шпигунстві та співробітництві з китайськими спецслужбами. В кінці липня президент США Дональд Трамп пригрозив заборонити TikTok у США, але ситуація ускладнилася планами Microsoft купити американську частку TikTok, а також операційні структури в Канаді, Австралії і Новій Зеландії.

Буквально на днях Трамп уточнив, що закриє TikTok, якщо до 15 вересня соцмережу не викупить якась американська компанія. Одночасно він вимагає, щоб значна сума від угоди була сплачена на користь Казначейства США. При цьому в Китаї заявили, що не допустять такої угоди і пригрозили заходами у відповідь.

Прикметно, що в день публікації указів Financial Times з посиланням на п'ять джерел, близьких до переговорів, заявила, що Microsoft домовляється з ByteDance про покупку всього бізнесу TikTok, а не тільки частки в США і ряді інших країн.

трамп соцмережі інтернет

Знак гривні
Знак гривні