Венедіктова заблокувала розслідування у справі голови ОАСК Вовка — джерело

Тепер слідство не може звернутися до Вищої ради правосуддя з проханням про відсторонення суддів, яким висунуто підозру.

Фото Офісу Генпрокурора
Фото Офісу Генпрокурора

Після оприлюднення другої частини «плівок Вовка», 17 липня, Національне антикорупційне бюро України висунуло підозри одразу 12 фігурантам, пише редакторка відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова.

Серед них: вісім суддів Окружного адміністративного суду Києва (включно з головою Павлом Вовком), голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк і кілька адвокатів, яких використовували в схемі подання підставних позовів.

Суддю Вовка та його ОАСК підозрюють у спробі захоплення влади (+АУДІО)

Здійснити захоплення планували шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів та Вищою радою правосуддя

Як повідомили джерела ZN.UA в Офісі генерального прокурора, буквально перед публікацією матеріалу, минулого тижня, генеральний прокурор Ірина Венедіктова своїм рішенням ліквідувала групу прокурорів у справі щодо ОАСК. Керівником групи був заступник генерального прокурора Андрій Любович.

Напередодні ліквідації групи Любович і Венедіктова погодили вручення підозр 12 фігурантам розслідування, зокрема і Павлові Вовку. А Любович того ж дня поставив свій підпис під документом, згідно з яким розслідування справи Вовка і Ко від СБУ повністю перейшло до НАБУ. Про що заявив голова НАБУ Артем Ситник, і що необхідно для продовження наступального руху бюро в справі Вовка.

Після зміни підслідності необхідною є і зміна групи прокурорів у кримінальному провадженні.

З огляду на те, що керівник САП, за нашою інформацією, перебуває у відпустці, з наступними процесуальними діями, зокрема і вибором групи прокурорів САП, повинна визначитися генеральний прокурор.

Тому що лише відомство Холодницького може курувати НАБУ. А отже й приймати рішення щодо звернення до Вищої ради правосуддя з проханням про відсторонення суддів ОАСК, яким висунуто підозру. 

Звичайні прокурори, яких Венедіктова вписала в нову групу, цього робити не можуть. Це просто незаконно.

Крім того, що заступник генпрокурорки Любович в результаті зміни підслідності справи щодо ОАСК автоматично втратив вплив на перебіг розслідування, Венедіктова кардинально звузила коло повноважень свого заступника. Такий самий хід генпрокурор вже використовувала, коли виводила за межі розслідування справи Катерини Гандзюк свого ексзаступника Віктора Трепака. 

Ба більше, генпрокурорка зажадала, щоб Любович написав заяву про відставку. І це було вже не вперше. Попри те, що він був призначений за квотою Ігоря Коломойського. Однак згодом поводився досить незалежно. Зокрема, щодо управління, очолюваного Сергієм Горбатюком, який займався розслідуванням справ Майдану.

Особливість ситуації у тому, що виключні повноваження ОАСК дають цьому суду право розглядати справи, що стосуються позовів проти центральних органів державної влади. Ба більше, під час розгляду справ практично блокувати будь-які дії держави. У поєднанні з корупційною мережею і зв'язками голови ОАСК у судах іншої юрисдикції, зокрема і Конституційному, ця історія, на думку детективів НАБУ, безпосередньо пов'язана з національною безпекою.

Слабкість позиції обвинувачення з самого початку полягала в незавершеності фоноскопічної експертизи записів з кабінету голови суду. Захист Вовка ефективно використовував слабкість, оперативно і офіційно надавши  результати своєї експертизи, яка назвала плівки монтажем. Що дозволило Вовку заявити про «політичний тиск» і без проблем переобратися головою ОАСК.

Втім, нещодавні заяви директора НАБУ Артема Ситника на брифінгу з нагоди затримання ексголови «Укравтодору» Славоміра Новака свідчать про те, що результати експертизи у слідства тепер є. А з огляду на те, що підслідність у справі ОАСК повністю перейшла бюро, з'явилася реальна перспектива всебічного розслідування.

венедіктова вовк

Знак гривні
Знак гривні