Атлант простягнув руку: інститут Айн Ренд, усупереч власній ідеології, отримає урядову допомогу

Інститут імені Айн Ренд, який пропагує егоїзм і бездержавне ринкове суспільство, просить в уряду США мільйон доларів допомоги, що повністю суперечить ідеології самої Айн Ренд.

Про це повідомляє Reuters, передає Бабель.

За даними адміністрації президента США, Центр розвитку об’єктивізму* в Санта-Ані, Каліфорнія, намагається забезпечити 35 робочих місць за допомогою державної програми збереження зарплат. Більше того, уряд США вже схвалив таку допомогу, йдеться в оновленій статті Reuters.

Інститут захищає філософію американської письменниці російського походження та «застосовує свої принципи до багатьох питань і подій, включно з тими, які сама Ренд ніколи не обговорювала».

Примітно, що у творі «Капіталізм: Незнайомий ідеал» 1966 року Ренд писала про французьких бізнесменів XVII століття дещо протилежне: «Вони знали, що урядова «допомога» бізнесу так само згубна, як і урядове переслідування, і що єдина користь, яку уряд може принести національному процвітанню, — це бездіяльність».

У романах та есе письменниця, яка померла в Нью-Йорку в 1982 році, розкривала свої переконання в «раціональному егоїзмі» та в прагненні до власного щастя як найвищої моральної чесноти.

Хоча Ренд виступала проти соціальної допомоги та називала отримувачів державних виплат «паразитами», у 70-х вона сама скористалася державною допомогою для лікування раку легенів.

Об’єктивізм — філософія, вигадана Айн Ренд, яка проголошує слідування таким «об’єктивним ідеям», як власне щастя, ринковий бездержавний капіталізм, продуктивні досягнення тощо. Академічна філософія зазвичай ігнорує цей напрямок.

коронавірус курйоз сша

Знак гривні
Знак гривні