За Зеленського відбувається делегітимізація символічних основ незалежності від РФ

За президентури Зеленського відбувається делегітимізація символічних основ української незалежності від Росії. Ставляться під сумнів засновані на гідності підвалини геополітичних змін після революції на Майдані.

Зеленський та Єрмак: фото Офісу Президента України
Зеленський та Єрмак: фото Офісу Президента України

Про це пише Польське Радіо:

За останні роки Україна вирвалася зі сфери російського впливу. Найбільшу роль у цьому відіграли дві події: революція на Майдані, що причинилася до отримання політичної незалежності Києва від Кремля, і Томос константинопольського патріарха, завдяки якому українське православ’я позбулося канонічної залежності від московського патріархату.

Ці дві події, що стали віхами на шляху до української незалежності, за президентури Володимира Зеленського, однак, щораз сильніше зводяться нанівець. У підриві їхнього значення особливо вирізняється Державне бюро розслідувань, віце-головою котрого став Олександр Бібіков, колишній адвокат Віктора Януковича, що після своєї втечі з Києва перебуває в Росії.

У квітні працівники ДБР увірвалися з обшуком до Тетяни Чорновол – відомої журналістки-розслідувачки, антикорупційної активістки та колишньої депутатки українського парламенту. Це саме вона була однією з лідерів революції на Майдані, стаючи символом цього піднесення. За свою відданість справі вона заплатила високу ціну. Спочатку її жорстоко побили люди Януковича, а згодом на фронті на Донбасі загинув її чоловік.

Зараз з’явився новий пункт в її рахунку, адже ДБР звинуватило Тетяну Чорновол у здійсненні під час революції на Майдані низки злочинів – зокрема, умисного вбивства людини (за що загрожує довічне ув’язнення), організації масових заворушень, що призвели до смерті людей (15 років ув’язнення), умисного завдання тяжких тілесних ушкоджень (10 років ув’язнення), позбавлення свободи або викрадення людини (5 років ув’язнення), чинення перешкод діяльності Партії регіонів – політичного угрупування, яке тоді очолював Віктор Янукович (3 роки ув’язнення) тощо.

За понад шість років після драматичних подій на київському Майдані не був покараний жоден ОМОН-івець (беркутівець – ред.) та снайпер із тих, котрі стріляли по людях. За свої дії не відповів ніхто з тих, хто вбивав людей з так званої Небесної сотні. Аж раптом єдиною звинувачуваною виявляється жінка, чиє обличчя стало одним із символів переможної революції.

Крім того, Державне бюро розслідувань повідомило, що вже вісім місяців веде слідство про «розпалювання міжрелігійної ворожнечі шляхом отримання Томосу і створення Православної церкви України». Підозрюваним є колишній президент Петро Порошенко, який брав активну участь в отриманні українським православ’ям автокефалії від Константинополя.

Те, що ще не так давно було приводом для гордості й слави цілого народу, несподівано стало злочином та предметом розслідування. Отримання незалежності українського православ’я від московського патріархату слідчі органи назвали «розпалюванням міжрелігійної ворожнечі».

Можливо, Чорновол не засудять. Можливо, Порошенкові не висунуть звинувачення. Можливо. Сигнал, однак, висланий. За президентури Зеленського відбувається делегітимізація символічних основ української незалежності від Росії. Ставляться під сумнів засновані на гідності підвалини геополітичних змін після революції на Майдані. На нас ще чекають наступні етапи цього процесу.

змі польща росія зеленський інозмі незалежність

Знак гривні
Знак гривні