Як адаптувати місто до потужних злив. Досвід США

У часи кліматичних змін стають все частішими різкі і дуже сильні зливи та довгі періоди посухи. У містах вулиці асфальтовані, тож вода не може всотатися в землю, а системи відводу води не можуть впоратися з такою її кількістю. І тоді ми бачимо фотографії, як та чи інша вулиця українського міста перетворилася на стрімку річку з острівцями затоплених машин. Архітектори шукають і знаходять різні рішення щодо того, що ж робити з місячною нормою опадів, яка вилилася за 20 хвилин. Ми пропонуємо подивитися на одне з таких рішень. Наш журналіст взимку цього року був у місті Філадельфія у США і звернув увагу на тамтешню спробу використати різкі зливи на користь міста.

01.jpg

А ось так це виглядає на практиці. Досить проста і дешева конструкція. Нагадуємо, що фото зроблено взимку:

1-1.jpg

А ось більш глобальне рішення, воно передбачає акумуляцію дощової води у спеціальних підземних резервуарах, а потім цю воду використовують для технічних потреб:

02.jpg

Важливим елементом уникнення міських повеней є покриття, яке пропускає воду. Тобто, вода не стікає по ньому, а просочується в ґрунт. Нижче — один із варіантів, який застосувала Філадельфія — проникна бруківка:

2-2.jpg

досвід місто інфографіка клімат злива філадельфія

Знак гривні
Знак гривні