Ймовірно тяжкий перебіг COVID-19 пов'язаний з браком вітаміну K. В яких продуктах він міститься?

Яйця, броколі, шпинат, оливкова олія, "смердючі" сири.

Дослідники із лікарні Канізіус Вільгельміна в голландському місті Неймеген виявили сильну кореляцію між браком вітаміну К та важким перенесенням COVID-19, передає Guardian.

Цей вітамін міститься у шпинаті та інших "підкреслено зелених" продуктах, а також в яйцях, твердих сирах та сирах із пліснявою – це викликає надію, що зміна дієти може бути однією з частин відповіді в боротьбі з хворобою.

Список продуктів, багатих на вітамін К, від державної агенції США:

Гардіан також зазначає, що багато вітаміну К у японській страві натто.

Дефіцит вітаміну К виникає переважно при незасвоюваності продуктів – або після лікування антибіотиками. Чи через харчування "джанк-їжею", такою як продукція Макдональдсу з картоплею фрі тощо.

Covid-19 викликає, зокрема, згущування крові, що призводить до деградації еластичних фібрів легенів – саме це спонукає важкі випадки перебігу хвороби.

Вітамін K, який надходить в організм із їжею, є ключовим для виробництва білків, які регулюють згортання і можуть захистити від захворювань легенів. Єдине застереження: збільшення вітаміну К в організмі шкідливе для людей, котрі приймають антикогулянти.

Голландські науковці, які виявили цю кореляцію, шукають гроші, щоб розпочати клінічні випробування, однак тим часом більше шпинату та броколі не завадить – про їхню користь говорять і батьки дітям, чи не так?

Роб Янссен, вчений, який працює над проектом, каже, що, з огляду на початкові висновки він заохочує здорове споживання вітаміну К – за винятком тих пацієнтів, які приймають препарати, що розріджують кров.

Детальніше англійською.

інозмі коронавірус

Знак гривні
Знак гривні