Герус ігнорує вимогу комітету провести аудит державного "Центренерго", яке окупували люди Коломойського

Голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус ігнорує вимоги депутатів комітету з проведення аудиту держкомпанії "Центренерго", яка зазнає мільярдних збитків через корупцію.

Про це заявила народна депутатка України, член комітету Верховної Ради з питань енергетики і ЖКГ Вікторія Гриб, передає Цензор.

"На превеликий жаль, схеми "Центренерго" на комітеті не розглядалися, а деякі члени комітету порушили питання, що необхідно проводити аудит. І я дуже сподіваюся, що такий аудит буде проведено", – сказала Гриб.

На її думку, держпідприємство свідомо доводять до банкрутства, щоб потім приватизувати його за безцінь.

"Мені здається, це державне підприємство заганяється сьогодні в збитки для того, щоб потім приватизувати його просто за копійки. І знову-таки втрачає сьогодні держава, і я так думаю, що якщо приватизація також буде за копійки і ми не залучимо потужних інвесторів, то тоді буде, знову ж таки, втрачати держава", – вважає Гриб.

Нагадаємо, за даними оприлюдненого раніше журналістського розслідування програми "Схеми: корупція в деталях" (спільний проєкт Радіо Свобода і UA: Перший), компанії, пов’язані з олігархом Ігорем Коломойським, за пів року заробили понад 4 млрд грн на продажі вугілля та газу державній компанії "Центренерго". Фонд держмайна підтвердив 4 млрд дебіторської заборгованості "Центренерго".

Як повідомлялося, влітку 2019 року в держкомпанії "Центренерго" було призначено новий менеджмент, який пов'язують із групою "Приват" Ігоря Коломойського. За підсумками 2019 року збитки держкомпанії становлять 2,5 млрд грн, у 2018 році вона була прибутковою (1,4. млрд грн).

Зокрема, в серпні "Центренерго" підписала договір на постачання вугілля з Росії на 400 млн грн із ТОВ "Нафта Форс", засновником і директором якої був оператор на АЗС ANP (входить до групи "Приват") у Києві. За інформацією Цензор.Нет, вугілля поставлялося за ціною 3 165 грн за тону, що вдвічі більше від ринкової ціни на той момент – 1 741 грн за тону. Крім того, "Центренерго" почало постачати за заниженими цінами електроенергію на підприємства групи "Приват" – Нікопольський і Запорізький заводи феросплавів, "Дніпроазот", а також трейдер "Юнайтед Енерджі".

12 травня народний депутат від "Батьківщини" Михайло Волинець і його колега з фракції "Європейської Солідарності" Михайло Бондар закликали прем'єр-міністра Шмигаля, а також в.о. міністра енергетики Буславець розібратися із закупівлею енергоносіїв для держкомпанії "Центренерго".

На початку травня під час наради в Мінекоенерго в.о. міністра Ольга Буславець розкритикувала "Центренерго" за відмову від закупівлі вугілля державних шахт, борги перед шахтарями і початок закупівель природного газу у компанії "Юнайтед Енерджі", близької до олігарха Ігоря Коломойського, яка стала найбільшим імпортером електроенергії з Росії після так званої "правки Геруса" щодо відкриття прямих поставок із РФ.

29 травня Фонд Держмайна повідомив, що повернув контроль над компанією.

герус коломойський корупція

Знак гривні
Знак гривні