Чи доб'є коронавірус астрологію, яка його не передбачила?

Астрлоги люблять передбачати всілякі лиха – але на 2020 рік ті з них, які вважаються "авторитетними", пророкували успіх і процвітання.

Якщо досі можна говорити про "зіркових" астрологів – то у США це С'юзен Міллер. У січні 2020 року вона з'явилася в ефірі каналу CBS – астрологів досі запрошують на топові канали – й оголосила, що "рік буде чудовим, сповненим процвітання".

Про це не без сарказму нагадує New York Times.

"Може, не варто й нагадувати – але далі справи пішли не зовсім за планом зірок", – пише видання.

Численні підписники пані Міллер на ютубі й інстаграмі взялися скаржитись: "С'юзен, ви чудова письменниця – проте ви забули згадати про вірус COVID-19 та втрату робочих місць". "С'юзен, чому ви цього не передбачили? Здається, коронавірус – доволі велика подія, щоб бути помітною".

Більшість психологів погоджується, що астрологія приваблює людей через "упередження підтвердження": вони шукають і знаходять те, що вже підтверджує їхні уявлення.

Астрологи пишуть гороскпопи настільки широко й загально, щоб кожен міг знайти що-небудь, що їм підійде – особливо якщо шукають цього.

Але коли настав березень 2020 року, стало зрозуміло не тільки те, що ніхто не передбачав лиха, але й що важко говорити про "окрему долю" для кожного зодіакального знаку.

Не треба бути ясновидцем, аби передбачити, що всі ми робитимемо приблизно те саме найближчим часом незалежно від місяця, в якому народились, – пише видання.

Можна було б очікувати, що люди почнуть сумніватись. Але ні – статистика, гугл-аналітика тощо показують, що гороскопи у США стали популярнішими, ніж раніше!

Видання Dazed побачило збільшення трафіка на 22% для статей, пов'язаних із астрологією. Стаття з назвою "Супермісяць у Терезах – добрий для ваших стосунків" була однією з найпопулярніших на сайті Refinery29.

Компанія з медіа-аналітики Comscore показує значне зростання трафіка для основних астрологічних сайтів, таких як Astro, CafeAstrology, а також сайту тієї ж Міллер – їхня популярність у березні зросла порівняно з лютим попри тотально хибні передбачення (чи непередбачення).

Стів Койфман, засновник сайту Daily Hunch із персоналізованими щоденними гороскопами, каже:

"Астрологія дає комфорт, бо вміє називати архетипічні патерни. Вона дозволяє людям висловити те, що вони вже відчувають. Це також спосіб орієнтування в історії та часі. Вона дає вийти за межі "о боже, чому це зі мною відбувається".

Отже, невдовзі після того, як прихильники місіс Міллер були засмучені цілком хибним прогнозом – вони почали масово питати у неї, чим закінчиться пандемія".

Виявилося, що в коронавірусі винен Плутон.

Уточнивши (так би мовити) свій попередній провальний прогноз, С'юзен Міллер передбачила, що у США пандемія "вируватиме" у березні, квітні та травні, а потім ослабне – це, як виявилося, тому, що США є "раком" за гороскопом.

Багато підписників, які критикували її в березні на каналах у ютуб та інстаграм, тепер повертаються і просять у астрологині вибачення за різкість.

Отже, вийти з ситуації астрологія зможе. Навіть після епічного провалу.

інозмі курйоз коронавірус

Знак гривні
Знак гривні