Українським лікарням важко впоратися навіть із невеликою кількістю пацієнтів. Репортаж Associated Press з Західної України (ФОТОГАЛЕРЕЯ)

Медики в саморобних масках і костюмах, і пластиковими пакетами на взутті. Лікарня, розрахована на 150 пацієнтів, уже розміщує 250. Через відсутність системи фільтрації розтини тіл померлих від COVID-19 роблять надворі під деревами – а не в моргу.

Лікарі в Чернівцях готують пацієнта до рентгену легенів
Лікарі в Чернівцях готують пацієнта до рентгену легенів

Так авторитетне світове агенство Associated Press описує ситуацію на Західній Україні в одному з рідкісних репортажів "з полів" .

Система охорони здоров'я не може впоратись навіть із порівняно низькою кількістю випадків – 15648 інфікованих і 408 загиблих станом на 11 травня.

Найочевидніша ця проблема в Чернівцях: в області підтверджено 2324 випадки. Тисячі заробітчан повернулися з Європи посеред пандемії, й дехто привіз із собою вірус, пише видання.

Деякі лікарі та медсестри змушені самі купувати захисне обладнання – або ж використовувати саморобне. Багато захворюють: в Україні кожен п'ятий інфікований – медичний працівник.

Корумпована економіка виснажена шістьма роками війни з сепаратистами на сході, яких підтримує Росія. Адміністрація Зеленського успадкувала реформи, які почали його попередники, і які досі тривають. Ці реформи урізали державні субсидії, залишивши працівників лікарень із низькими зарплатами і недостанім обладнанням, – пише AP.

Лікар Костянтин Дроник, Чернівці
Лікар Костянтин Дроник, Чернівці

Нова система під час епідемії не спрацювала як належить.

"Сімейні лікарі утрималися від того, щоб братися за проблеми. Вони не ходять до пацієнтів, а консультують по телефону", – каже Іван Венжинович, 51-літній терапевт із Почаєва.

У лікарні Почаєва нема інфекціоніста: один звільнився, інший заразився COVID-19.

"Усі повтікали, а ті, хто лишився, працюють на межі можливостей через цю реформу", – сказав Венжинович.

Знаючи про проблеми в системі охорони здоров'я, влада почала суворий карантин 12 березня, однак з понеділка почалися послаблення – й лікарі бояться, що це призведе до нової хвилі заражень.

"Ви бачите цю сумну картину нашої готовності – й це відбувається на четвертий місяць епідемії", – лікар Олег Стецюк, патологоанатом із Тернополя, показує жовтий захисний костюм, який для нього пошив його друг. Зазвичай цей друг виготовляє взуття.

Лікар оглядає пацієнта в Почаєві
Лікар оглядає пацієнта в Почаєві

"Нам не дають ні копійки на покращення санітарних умов", – каже Стецюк. Він проводить розтин загиблих від коронавірусу надворі, за лікарнею – бо в моргу немає необхідної системи фільтрування повітря й води.

Влада відмовила навіть у тенті для розтинів, заявивши про брак коштів.

Уряд колись субсидував зарплати лікарів та витрати лікарень – але за новими правилами держава навіть не оплачує повної суми лікування. Наприклад, на лікування інсульту виділяється еквівалент 780 доларів, тоді як експерти оцінюють вартість лікування в 2-3 тисячі доларів.

Нова система також перерозподіляє субсидії серед лікарень за принципом "гроші за пацієнтом", але це залишає менші та спеціалізовані лікарні на межі закриття.

Чернівці
Чернівці

Зеленський заявляв, що збільшить субсидії, – але, пише Associated Press, неясно, як він це зробить у країні, що залежить від позик МВФ та інших світових позичальників.

Медики проводять тест на коронавірус, Тернопіль
Медики проводять тест на коронавірус, Тернопіль
Почаїв
Почаїв
Чернівці
Чернівці
Літня пацієнтка з коронавірусом, Почаїв
Літня пацієнтка з коронавірусом, Почаїв
Тернопіль
Тернопіль

Значно більше фото – в повному матеріалі

Дисклеймер: цей матеріал є скороченим викладом репортажу міжнародного агенства Associated Press, авторитетного в світі. ТЕКСТи не додавали інформації від себе та не змінювали зміст матеріалу. Цей скорочений виклад зроблено передусім для ознайомлення з тим, що пишуть про Україну на Заході, а також для привернення уваги до рідкісного репортажу "з місця подій". Повний матеріал в оригіналі та всі фото за лінком вище.

інозмі коронавірус

Знак гривні
Знак гривні